Naslovnica Gospodarstvo Javno posvetovanje in vabilo MGRT

Javno posvetovanje in vabilo MGRT

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prihaja novica, da Evropska komisija organizira javno posvetovanje v zvezi s pripravo Instrumenta Evropske unije za odvračanje od prisilnih ukrepov tretjih držav in odzivanje nanje. Z drugimi besedami: EU se ne bo več pustila izsiljevati zaradi lukenj v lastni zakonodaji.
Nekorektnih političnih pritiskov za dosego gospodarskih ciljev EU ne bo prenašala (foto: SJ)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so pojasnili, da so se v zadnjih letih v nekaterih (neimenovanih) državah, ki niso članice Evropske unije (EU), povečale nekorektne gospodarsko-politične prakse, s katero se skuša EU kot celoti, ali kateri od posameznih držav članic EU, vsiliti sprejemanje gospodarskih odločitev.

»Države, ki niso članice EU, skušajo včasih EU oziroma njene države članice prisiliti z uporabo ukrepov omejevanja trgovine ali naložbe, ki škodujejo gospodarskim subjektom EU. Takšne prakse neupravičeno posegajo v legitimne pravice EU in njenih držav članic za oblikovanje politik,« so zapisali v sporočilo za janovst MGRT.

Komisija EU bi rada naredila takšnemu početju konec, zato naj bi do konca letošnjega leta pripravila nov instrument za preprečevanje takšnih prisilnih metod. Najprej bo zato odprla javno posvetovanje, kjer bodo lahko vsi zainteresirani podali svoja mnenja in predstavili svoja stališča. Za slovenski del posvetovanja je zadolženo MGRT.

Sicer pa se na MGRT kljub pandemiji ukvarjajo s številnimi različnimi aktivnostmi na zelo različnih področjih. Tako so pravkar objavili ‘Vabilo k izkazu interesa za pristop k Evropskemu zavezništvu za baterije’. Gre za sodelovanje na področju investicij v razogljičenje podjetij in sicer na področju baterij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.