Naslovnica Svet & EU Evropska komisija podpira Zavezništvo za krožno plastiko

Evropska komisija podpira Zavezništvo za krožno plastiko

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je ponovno javno podprla Zavezništvo za krožno plastiko. Skupni cilj je namreč, da bi se spodbudil trg EU za reciklirano plastiko in dosegel cilj letne uporabe 10 milijonov ton reciklirane plastike že do leta 2025.
Posamezna podjetja so tudi v Sloveniji že začela prehajati na plastiko, ki se jo lahko reciklira (foto: Komisija EU)

Zavezništvo za krožno plastiko je vseevropsko združenje, ki vključuje skoraj 300 organizacij s področij gospodarstva, akademske in civilne sfere. Prve prostovoljne zaveze za recikliranje plastike s strani industrije pa so pokazale, da bi lahko celo presegli prvotno zastavljene cilje, ki so zelo ambiciozni. Tudi zato zavezništvo pripravlja poročilo o rešitvah za nove predpise glede povečanja vključevanja reciklirane plastike v proizvode.

»Z zavezništvom za krožno plastiko je v okviru vrednostne verige plastike mogoče zaznati odlično sodelovanje pri prehodu na krožno plastiko. Mobilizacija vseh akterjev, tako javnih kot zasebnih, v okviru vrednostne verige plastike in ključnih sektorjev plastike prav tako krepi evropsko odpornost zaradi vedno večje uporabe plastičnih odpadkov kot dragocenega vira,« je ob tem povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Od pričetka obstoja Zavezništva (leta 2018) je bil dosežen opazen napredek, saj se je proizvodnja reciklirane plastike v EU povečala kar za 30 %. Prizadevanja bi radi sedaj okrepili z zagotavljanjem možnosti recikliranja 26 plastičnih proizvodov na področju embalaže, gradbeništva, kmetijstva in gospodinjskih aparatov, ki skupaj predstavljajo več kot 60 % plastičnih odpadkov, zbranih v Evropi.

Če se bo ta želja uresničila, bi lahko tudi dosegli zastavljeni cilj 10 milijonov ton letno reciklirane plastike. Zato Zavezništvo ni pripravilo le posebnega načrta, ampak tudi novo metodologijo in nova pravila za okrepljen sistem nadzora reciklirane plastike na ravni celotne EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.