Naslovnica Svet & EU Evropska komisija o recikliranju vode za namakanje

Evropska komisija o recikliranju vode za namakanje

Avtor: Spletno Uredništvo
Ker suše tudi v EU postajajo čedalje bolj pereč problem, je Evropska komisija pravkar objavila nove smernice o recikliranju vode za uporabo v kmetijstvu. Smernice so namenjene nacionalnim organom in specializiranim podjetjem po vsej EU, govorijo pa o uporabi pravil EU glede varne ponovne uporabe očiščenih komunalnih odpadnih vod za namakanje kmetijskih površin.
Evropska komisija o recikliranju vode za namakanje

Tudi v Sloveniji bi lahko povečali recikliranje vode in izboljšali učinkovitost namakalnih sistemov (foto: SJ)

Letos poleti kar vsa Evropa še dodatno trpi zaradi klimatskih sprememb. Požari, vročinski vali in suše se vrstijo, prizadete so cele regije in področja, kjer so imeli prebivalci v preteklosti običajno težave zaradi povsem nasprotnega vzroka – zaradi prevelikih količin padavin. Evropska komisija se je tokrat posvetila sušam in sicer je pravkar objavila nove smernice o recikliranju vode v EU za uporabo v kmetijstvu.

»Sladkovodni viri so redki in vse bolj obremenjeni. V teh časih temperaturnih skokov brez primere je naša dolžnost prenehati zapravljati vodo in ta vir učinkoviteje uporabiti za prilagajanje podnebnim spremembam ter zagotoviti varnost in trajnost naše kmetijske oskrbe. Danes sprejete smernice nam lahko pomagajo doseči to in zagotoviti varen pretok hrane, pridelane z reciklirano vodo, po EU,« pravi Komisar za okolje, ribištvo in oceane Virginijus Sinkevičius.

Nova ‘Uredba o ponovni uporabi vode’ se bo sicer uporabljala šele od meseca junija prihodnjega leta (2023), v njej pa so navedene minimalne zahteve glede kakovosti vode, glede obvladovanja tveganj in glede spremljanje varne ponovne uporabe vode. Cilj uredbe je omejevanje pretiranega izkoriščanja površinskih in podzemnih vod ter spodbujanje učinkovitejšega upravljanja z vodami v skladu s cilji Evropskega zelenega dogovora.

Evropska komisija bo predvidoma v kratkem pripravila tudi revizijo direktive o industrijskih emisijah, v kateri bo prav tako spodbujala učinkovitejšo rabo vode, vendar na področju vseh različnih industrijskih procesov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.