Naslovnica Kronika Policija ta teden preverja spoštovanje omejitev hitrosti

Policija ta teden preverja spoštovanje omejitev hitrosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je tudi ta teden posvetila preventivni akciji za večjo varnost v prometu. Od danes pa do nedelje na slovenskih cestah poteka akcija ‘Hitrost’, med katero bodo merili hitrost vozil, oziroma preverjali, ali vozniki spoštujejo veljavne omejitve hitrosti.
Policija ta teden preverja spoštovanje omejitev hitrosti

Gre za eno od klasičnih preventivnih akcij slovenske policije (foto: policija.si)

S slovenske Policije so ob pričetku preventivne akcije ‘Hitrost’ spomnili, da je pretirana hitrost še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali izgubijo življenja. Lani je bilo žrtev prometnih nesreč te vrste v Sloveniji 49, kar je pomenilo skoraj 43 odstotkov vseh umrlih v prometnih nezgodah. Preventivna akcija za večjo varnost v prometu ‘Hitrost’ bo trajala vse do nedelje, 14 avgusta.

»Podatki o stanju varnosti cestnega prometa tudi v letošnjem letu žal niso spodbudni, saj je Policija (po začasnih podatkih) obravnavala za 12 odstotkov več prometnih nesreč. Umrlo je 62 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta pa 67. V letošnjem letu se je za 8,5 odstotkov povečalo število hudo telesno poškodovanih in za 12,5 odstotkov število lahko telesno poškodovanih,« so še dodali s slovenske Policije.

Akcija ‘Hitrost’ je del evropsko usklajene akcije ‘Speed’, ki jo organizira mreža prometnih policij ‘Roadpol’, akcijo pa v Sloveniji koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Namen te in vseh podobnih akcij poostrenega nadzora hitrosti je vplivati na vozniško kulturo in narediti slovenske ceste varnejše. Opozorili so še na cestne nevarnosti, ki so značilne za poletje – višje povprečne hitrosti, naglica, gneča na cestah, vročina, utrujenost…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.