Naslovnica Svet & EU Evropska komisija o dobavah cepiv

Evropska komisija o dobavah cepiv

Avtor: Spletno Uredništvo
Velikonočni konec teden je prinesel pričakovani upad dejavnosti vseh organov v EU. Tako so z Evropske Komisije po udeležbi na 5. bruseljski konferenci za pomoč sirskim beguncem poročali le še o tem, da bo konca tega tedna v EU dostavljenih 107 milijonov doz cepiv.
Evropska komisija o dobavah cepiv

Prva skupna evropska solidarnostna akcija je stekla že lani ob izbruhu pandemije (foto: FB Komisija EU)

Z Evropske komisije so objavili podatek, da je bilo s vključno z dostavami zadnjih dni v EU dostavljenih že 107 milijonov doz cepiv. Vseeno to ni niti dvajsetina od doslej s pogodbami zagotovljenih 2,6 milijarde odmerkov cepiv proti koronavirusu. Evropska komisija in države članice EU članice so se zavezale, da bodo instrumentu COVAX, tj. globalni pobudi za zagotovitev pravičnega dostopa do cepiv proti covidu-19, namenile več kot 2,2 milijardi evrov.

Nadaljujejo pa se tudi pogajanja za morebitne dodatne odmerke cepiva, kar je najbrž pogojeno s preveč počasnimi procedurami glede cepljenj po EU in z učinkovitostjo delovanja različnih cepiv. »Dobave cepiva v države EU se stalno povečujejo in cepljenje hitro napreduje. Komisija sodeluje s farmacevtskimi podjetji, da bi zagotovila povečanje zmogljivosti proizvodnje cepiv.

Hkrati se pripravlja na nove različice virusa, in sicer z obsežnim razvojem in proizvodnjo cepiv, učinkovitih proti tem različicam. Zato je vzpostavila Inkubator HERA,« so zapisali v sporočilo za javnost Komisije EU: Sicer so se strukture EU obvezale, da bodo ljudem po vsej zemeljski obli pomagale zagotoviti učinkovita cepiva. Vendar pri tem že pri delitvi cepiv znotraj EU prihaja do razhajanj, kar je lepo pokazalo dogajanje zadnjih dni v Bruslju.

Slovenija, Avstrija in Češka se namreč niso strinjale s portugalskim predlogom delitve večjega segmenta cepiv Astra Zenece, a so bile preglasovane.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.