Naslovnica Slovenija Sredstva za planinske koče in Negovalno bolnišnico

Sredstva za planinske koče in Negovalno bolnišnico

Avtor: Spletno Uredništvo
S Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so sporočili, da so pravkar odobrili finančno podporo za dva večja projekta. Prvi je projekt ‘Energetska prenova stavbe Negovalne bolnišnica Ljubljana’, drugi pa ‘Javni razpis za podporo planinski in rekreacijski infrastrukturi’. Skupna vrednost obeh projektov je 8,5 milijona evrov.
Sredstva za planinske koče in Negovalno bolnišnico

Oba projekta bosta posredno pripomogla tudi k zagotavljanju večje varnosti zdravja ljudi (foto: FB PZS)

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo za ‘Javni razpis za podporo planinski in rekreacijski infrastrukturi’, katerega vrednost je 5 milijonov evrov, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispevala 4,5 milijona evrov. Pri tem projektu gre sofinanciranje investicij za povečanje snovne in energetske učinkovitosti ter rabe obnovljivih virov energije v planinskih kočah, zavetiščih, bivakih in planinskih učnih središčih.

Nosilec razpisa bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki naj bi uradni poziv objavilo prihodnji petek – 9. aprila. Drugi aktualni projekt pa je ‘Energetska prenova stavbe Negovalne bolnišnica Ljubljana’, ki ga bo vodilo Ministrstvo za zdravje (MZ). Skupna višina sredstev za izvedbo tega je 3,3 milijona evrov, Kohezijski sklad pa bo od tega zneska prispeval manj kot tretjino – natančneje okrogel milijon evrov.

V okviru projekta bo izvedena energetska prenova oziroma energetska sanacija celotne stavbe na Vrazovem trgu 1, prenovljena bo razsvetljava, vgrajene reverzibilne toplotne črpalke, urejena prezračevanje in klimatizacija, vključno s priklopom na centralno nadzorni sistem in sistem energetskega monitoringa, vzpostavljeni enoviti sistemi digitalne regulacije energetike in sistemov prezračevanja.

Sicer je to že druga odobritev evropskih sredstev za Negovalno bolnišnico Ljubljana v zadnjem mesecu, potem ko je 4 .marca prejela finančno podporo v višini 4,5 milijona evrov za širjenje kapacitet bo boju proti koronavirusu (iz pobude React-EU v okviru Instrumenta Next Generation EU, instrumenta za okrevanje po epidemiji).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.