Naslovnica Svet & EU Evropska komisija je začela fazo zasnove pobude novi evropski Bauhaus

Evropska komisija je začela fazo zasnove pobude novi evropski Bauhaus

Avtor: Spletno Uredništvo

 Evropska komisija je pravkar pričela nov projekt, ki so ga imenovali ‘novi evropski Bauhaus’. Novi evropski Bauhaus je okoljski, gospodarski in kulturni projekt, katerega teoretični cilj je združiti zasnovo, trajnostnost, vključenost, cenovno dostopnost in naložbe, da bi lažje uresničili evropski zeleni dogovor.

 Evropska komisija je začela fazo zasnove pobude novi evropski Bauhaus

Fotografija z noega spketenga mesta New European Bauhaus (foto: europa.eu/new-european-bauhaus)

 

Z Evropske komisije je pravkar prišlo obvestilo o novem evropskem projektu Bauhaus. Novi evropski Bauhaus je okoljski, gospodarski in kulturni projekt, katerega cilj je združiti zasnovo, trajnostnost, vključenost, cenovno dostopnost in naložbe, da bi lažje uresničili evropski zeleni dogovor. Projekt bi torej rad odpravil prepreke med znanostjo in tehnologijo, umetnostjo, kulturo in socialno vključenostjo, da bi lahko z oblikovanjem našli boljše rešitve za vsakdanje probleme. Ključna beseda je torej interdisciplinarnost.

»Temeljne vrednote novega evropskega Bauhausa so torej trajnostnost, estetika in vključenost. V fazi zasnove se želi oblikovati koncept pobude s soustvarjanjem pri iskanju zamisli, odkrivanju najnujnejših potreb in izzivov ter povezovanju deležnikov. Komisija bo v sklopu faze zasnove letos spomladi med drugim priredila prvo podelitev nagrade novi evropski Bauhaus,« so sporočili s Komisije EU. Tej uvodni fazi bo sledila druga, ko bodo letos jeseni odprli razpise za zbiranje konkretnih predlogov.

Ideatorji tega projekta načrtujejo, da bodo z uporabo evropskih sredstev na nacionalni in regionalni ravni uresničili zamisli za novi evropski Bauhaus na vsaj petih lokacijah v državah članicah EU. Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen je rojstvo novega Bauhausa napovedala v svojem lanskem govoru o stanju Unije, sedaj pa je dodala, da gre za povezovanje trajnostnosti in stila, da bi evropski zeleni dogovor približali ljudem in njihovim domovom.

Za novi evropski Bauhaus so že vzpostavili posebno spletno mesto in tudi profile na nekaterih najbolj priljubljenih družbenih omrežjih, kjer bodo umetniki, oblikovalci, inženirji, znanstveniki, podjetniki, arhitekti, študenti in vsi zainteresirani izmenjajo primere navdihujočih dosežkov za novi evropski Bauhaus, svoje zamisli o tem, kako bi ga bilo treba oblikovati in kako bi se moral razvijati, pa tudi svoje pomisleke in izzive.

V naslednji fazi pobude, tj. fazi izvajanja, bo vzpostavljenih pet pilotnih projektov za sooblikovanje novih trajnostnih in vključujočih rešitev s stilom. Cilj tretje faze, tj. faze razširjanja, je razširjati zamisli in koncepte, ki opredeljujejo novi evropski Bauhaus, z novimi projekti, mreženjem ter izmenjavo znanja v Evropi in zunaj nje,” so zaključili s Komisije EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.