Naslovnica Svet & EU Evropska komisija bo še naprej pomagala Afganistancem

Evropska komisija bo še naprej pomagala Afganistancem

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Chrales Michelom in španski premier Pedro Sánchez so skupaj pričakali evakuirano osebje afganistanske delegacije EU ter njenih lokalnih sodelavcev, ki so z družinami prispeli v Španijo.
Srečanje s sodelavci predstavništva EU in njihovih družin iz Afganistana (foto: consilium.europa.eu)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in španski premier Pedro Sánchez so skupaj pričakali evakuirano osebje delegacije EU v Afganistanu in njihove družine, ko so prispeli v špansko letalsko bazo Torrejón. Predsednica Evropske komisije je med drugim poudarila, da 20 let truda EU ni bilo zaman in kako bodo strukture EU še na prej humanitarno pomagale Afganistancem.

»Zato tudi tukaj pozivam vse države, ki so sodelovale v misiji v Afganistanu – Evropejce in druge -, da zagotovijo zadostne kvote za preselitev in varne poti, tako da bomo skupaj lahko sprejeli tiste, ki potrebujejo zaščito. Komisija je pripravljena preučiti potrebna proračunska sredstva za podporo državam članicam EU, ki bodo okrepile in pomagale pri ponovni naselitvi beguncev,« je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

1 milijarda evrov, ki je s strani EU predvidena za razvojno pomoč Afganistanu za obdobje naslednjih sedmih let, bo vezanih na stroge pogoje, med katerimi so spoštovanje človekovih pravic, spoštovanje etničnih manjšin ter posebej poudarjeno spoštovanje pravic žensk. Ursula je dejala, da ne bo šel niti en evro razvojne pomoči za režim, ki ženskam in dekletom odreka polne svoboščine in pravice do izobraževanja in poklicne poti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.