Naslovnica Svet & EU Evropska gasilska pomoč za požare v Sredozemlju in na Balkanu

Evropska gasilska pomoč za požare v Sredozemlju in na Balkanu

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi letos gozdni požari ogrožajo različne regije v Sredozemlju in tudi na Balkanu, zato se je odzvala tudi Evropska komisija. Prek mehanizma EU za civilno zaščito je hitro poslala dodatne letalske sile za pomoč pri omejevanju širjenja požarov, ki marsikje terjajo smrtne žrtve in povzročajo ogromno gospodarsko škodo.
Letos gori predvsem v Sredozemlju in na Balkanu (foto: Naveen Nkadalaveni/commons.wikimedia.org)

Evropska komisija je zaradi serije večjih gozdnih požarov po Sredozemlju in na Balkanu sprožila mehanizem EU za civilno zaščito zato in priskočila na pomoč ogroženim državam. V prvi vrsti je hitro poslala dodatne letalske sile za omejevanje požarov, poleg tega pa je tokrat poskrbela tudi za dodatne gasilce. Prav Slovenija je v Severno Makedonijo poslala ekipo 45 gasilcev, ki bodo pomagali lokalnim protipožarnim silam.

Dva gasilska letala Canadair so bila iz Francije že poslana na prizadeta območja v Italiji in sta že včeraj pričeli z operacijo gašenja. Prav tako dva gasilska letala s Cipra skupaj z gasilsko ekipo za podporo operacijam na terenu že pomagata v Grčiji, po en helikopter za podporo gasilcem v Albaniji pa bosta poslana iz Češke in Nizozemske. Pri tem Komisija EU sofinancira najmanj 75 % transportnih stroškov.

“Delamo ves dan, da pošljemo pomoč, ko požari divjajo po Evropi. Zahvaljujem se Cipru, Češki, Franciji, Sloveniji in Nizozemski za hitro napotitev gasilskih letal, helikopterjev in ekipe gasilcev za podporo. države, ki so močno prizadete zaradi gozdnih požarov. V času, ko se več sredozemskih držav sooča s požari, Civilna zaščita EU skrbi, da se naša gasilska orodja uporabljajo z največjo zmogljivostjo.

To je odličen primer solidarnosti EU v času, ko je to potrebno,” je ob tem povedal Komisar EU za krizno upravljanje Janez Lenarčič. To pa niso edine gasilske operacije, ki trenutno usklajuje EU, saj se s požari spopadajo tudi na Sardiniji in celo v Turčiji, ki sicer ni v EU. V sporočilu za javnost Komisije EU so omenili še, da so satelitski zemljevidi evropskega satelita Copernicus za upravljanje v izrednih razmerah zelo koristni, ko gre za požare.

Koordinacijski center za odzivanje na izredne razmere v Evropski uniji pa je obenem ves čas v stiku z organi civilne zaščite vseh posameznih držav, ki so jih prizadeli požari, da bi pozorno spremljali razmere in racionalno usmerjali pomoč EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.