Naslovnica Gospodarstvo Razpis za globoko-tehnološka podjetja, ki jih vodijo ženske

Razpis za globoko-tehnološka podjetja, ki jih vodijo ženske

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je prejšnji mesec najavila pilotni projekt Women TechEU. Gre za novo shemo EU, ki podpira ‘globoka’ tehnološka podjetja, katera vodijo ženske, in jim pomaga na poti do poslovnega uspeha.
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen na obisku farmacevtske družbe (foto: FB Komisija EU)

EU je pričela s pilotnim projektom, ki se imenuje ‘Women TechEU’. Ta nova shema EU bo podpirala ‘globoko-tehnološka podjetja, katera vodijo ženske ter jim pomagala na poti do poslovnega uspeha, oz. pri prehodu med ‘tehnološke prvakinje’. Nova shema sodi v program inovacijskih ekosistemov Obzorje Evropa, z njo pa naj bi odpravili inovacijsko vrzel med spoloma s podporo zagona tovrstnih podjetij predvsem v začetni, najbolj tvegani fazi.

Shema bo zagotovila finančno podporo startupom, ki jih vodijo ženske, z donacijami v višini 75.000 evrov ter s prvovrstnim izobraževanjem in mentorstvom v okviru programa EIC za vodenje žensk. V okviru prvega pilotnega razpisa Women TechEU bo financiranih do 50 obetavnih tehnološko zagonskih podjetij iz držav članic EU in pridruženih držav, pri čemer bo ostal razpis odprt do 10. novembra letos.

Podatki Komisije EU kažejo, da le 15% inovativnih zagonskih podjetij ustanovijo ali soustanovijo ženske, le 6% pa jih ustanavljajo ženske ekipe. Ta podjetja, ki jih vodijo ženske, zbirajo manj tveganega kapitala kot njihovi kolegi, vključno z bistvenimi naložbami v zgodnji fazi,  in tudi zneski, ki jih zbirajo, so običajno nižji. Po vsej Evropi le okoli 5% tveganega kapitala pripada mešanim skupinam in le 2% ženskim skupinam.

Women TechEU je le en iz serije ukrepov za spodbujanje inovatork. Julija je Komisija EU objavila, da je prejela rekordno število prijav za nagrado EU za inovatorke, kar priča o potrebi po novih podobnih pobudah glede inovatork in podjetnic. Globoka tehnologija predstavlja več kot četrtino evropskega ekosistema za zagon, s finančnega vidika pa evropska podjetja za globoko tehnologijo skupno ocenjujejo na prek 700 milijard evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.