Naslovnica Svet & EU Evropa še bolj ambiciozno proti podnebni nevtralnosti

Evropa še bolj ambiciozno proti podnebni nevtralnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes ameriški predsednik Joe Biden izreden vrh svetovnih voditeljev glede podnebja. Nanj so se v EU pripravili tako, da so pripravili nov ambiciozen načrt dodatnega zmanjševanja škodljivih izpustov že do leta 2030 in napovedali vrsto novosti, da bi zagotovili podnebno nevtralnost EU do leta 2050.
Očitno se glede zmanjševanja škodljivih izpustov EU vse bolj mudi (foto: pixabay.com)

Danes ameriški predsednik Joe Biden, ki za razliko od svojega predhodnika Donalda Trumpa razume, kaj prinaša segrevanje planeta, gosti izreden vrh svetovnih voditeljev glede podnebnih sprememb. Dan pred tem vrhom je Evropska unija, ki si že vrsto let najbolj prizadeva za zmanjševanje škodljivih emisij, še dodatno zaostrila svoje ambicije za odpravljanje onesnaževanja zraka.

Poslanci Evropskega parlamenta so se namreč s predstavniki Sveta EU (držav članic EU) dogovorili za vrsto zakonskih novosti, ki bi jih radi uveljavili že do leta 2030. Da bi celotna EU do leta 2050 dejansko postala podnebno nevtralna, so tako predvideli, da bi že do leta 2030 namesto doslej predvideno 40-odstotno zmanjšanje emisij spremenili v vsaj 57-odstotno zmanjšanje izpustov.

»Dogovorili smo se za 57-odstotno zmanjšanje emisij do leta 2030. Čeprav bi seveda raje šel še dlje, je to dober posel, ki temelji na znanosti in bo zelo vplival na podnebje. EU mora zdaj v naslednjem desetletju zmanjšati emisije bolj kot v prejšnjih treh desetletjih, skupaj pa imamo nove in ambicioznejše podlage, ki bodo lahko spodbudile več držav k pospešitvi,« je povedala poročevalka Evropskega parlamenta Jytte Guteland.

Ta zaenkrat še neuradni dogovor Parlamenta EU in Sveta EU je sicer plod lanske zahteve Evropske komisije, ki je za doseganje podnebnih ciljev predlagala zakonsko osnovo (potem ko je prav Parlament EU že 28. novembra leta 2019 razglasil podnebne izredne razmere). Poleg tega so včeraj predlagali še ustanovitev neodvisnega znanstvenega telesa EU za spremljanje dejanskega napredka, ki ga bo predvidoma sestavljalo 15 znanstvenikov.

Sedaj naj bi dogovor potrdili tudi drugi organi EU, medtem ko naj bi Komisija EU pripravila nove zakonske predloge za vmesne cilje do leta 2040- Le-ti pa bodo morali biti usklajeni tudi s Pariškim podnebnim sporazumom, z morebitnimi novimi globalnimi podnebnimi dogovori in tudi z vsemi že obstoječimi predpisi na ravni EU ter posameznih držav članic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.