Naslovnica Svet & EU Evropa pričenja boj proti brezdomstvu

Evropa pričenja boj proti brezdomstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija bo ob podpori lokalnih in regionalnih organov, socialnih partnerjev in civilne družbe dala nov zagon boju proti brezdomstvu. Francosko predsedstvo Sveta EU in Komisija EU bosta namreč združila moči, da bi se resno lotila tega problema.
Evropa pričenja boj proti brezdomstvu

V EU stanje ni tako dramatično kot v ZDA, kjer je brezdomstvo najbrž že kar nerešljiv problem (foto: ec.europa.eu)

Brezdomstvo tudi na razvitem Zahodu postaja vse večji problem, kar še posebej očitno v Združenih državah Amerike. A tudi Evropa ni imuna na ta družbeni fenomen. Zato se pod francoskim predsedovanjem Svetu EU in ob sodelovanju Evropske komisije obeta nov zagon cele vrste aktivnosti, s katerimi želijo izboljšati sedanje razmere. Novi ukrepi bodo merili predvsem na preprečevanje brezdomstva, na lažji dostop do stanovanj in na podporo brezdomcem.

»Boj proti temu pojavu pomeni večdimenzionalni pristop, pri čemer ne upoštevamo le stanovanja, temveč tudi delovanje na področju socialnih storitev, psihološke podpore in celo usposabljanja. Zato smo ustanovili Evropsko platformo proti brezdomstvu. Ta platforma nam omogoča, da delimo naše najboljše prakse in najdemo oprijemljive rešitve, ki jih je mogoče prilagoditi vsakemu ozemlju,« je dejal Nicolas Schmit, evropski komisar za zaposlovanje in socialne pravice.

Po skupi izjavi, ki je bila sprejeta v Lizboni že junija lani, so se vlade 27 držav članic EU in tudi drugi partnerji zavezali, da bodo potrdili ambiciozne narte glede zmanjševanja brezdomstva. Evropsko platformo za brezdomstvo sta sicer lani zagnala Evropska komisija in portugalsko predsedstvo Sveta EU. Med slovenskim predsedovanjem, ki je sledilo portugalskemu, se na tem področju ni zgodilo veliko, sedaj pa mu Francija daje nov zagon.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.