Naslovnica Magazin Spletna cenzura za ruske državne medijske kanale

Spletna cenzura za ruske državne medijske kanale

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi invazije na Ukrajino je spletni velikan Google včeraj blokiral ruske televizijske kanale RT in Sputnik. Ta dva kanala ni več možno spremljati prek YouTuba, Twitterja in tudi TikToka, družba Meta je oba kanala blokirala še na Instagramu in Facebooku, izginila pa sta tudi iz ponudbe slovenskih TV-operaterjev. Podobno s spleta izginjajo tudi ostali ruski uradni državni kanali, kot je na primer spletna stran ruske vlade…
Spletna cenzura za ruske državne medijske kanale

Stara fotografija Vladimirja Putina med obiskom televizijske postaje RT (foto: government.ru/972mag.com)

Da bo ruska invazija na Ukrajino imela mnoge nepričakovane posledice, je bilo jasno že od začetka. Vseeno pa je marsikoga presenetilo, da je Zahodni svet uvedel strogo cenzuro nad ruskimi mediji. Politična cenzura je namreč nedemokratična metoda, ki je doslej na Zahodu nismo bili vajeni. Od časov komunističnega Radia Tirana pa do pred kratkim, ko je razpadla Islamska država, so namreč tudi Zahodu sovražni mediji brez težav objavljali svojo propagando.

Sedaj pa so se stvari očitno spremenile. Zaradi ruske invazije na Ukrajino je spletni velikan Google včeraj zablokiral ruske televizijske kanale RT in Sputnik. Ta dva kanala ni več možno spremljati prek YouTuba, Twitterja in tudi ne prek TikToka, družba Meta pa je oba kanala blokirala še na Instagramu in Facebooku. Oba programa sta izginila tudi iz ponudbe slovenskih TV-operaterjev, kjer so (vsaj nekateri) zatemnili tudi druge ruske TV kanale.

Google Europe Twitter je po včerajšnji blokadi RT-ja in Sputnika opozoril, da bo potreboval vsaj 24 ur, da se vsi ‘podsistemi’ prilagodijo novosti. Google je sicer sledil odločitvi o novih sankcijah za Rusijo s strani Komisije EU, kjer so zapisali, da ruska vladna propagandna medija ‘Russia Today’ (RT) in ‘Sputnik’ ter vse njune hčerinske družbe v državni lasti ne bodo mogle več širiti dezinformacij in laži v EU ter tako podpirati Putinovo vojno.

S spleta pa so izginili tudi drugi ruski državni kanali, kot je na primer spletna stran ruske vlade…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.