Naslovnica Gospodarstvo Sberbank Slovenija na hitro v roke NLB, o Mercatorju pa nič novega

Sberbank Slovenija na hitro v roke NLB, o Mercatorju pa nič novega

Avtor: Spletno Uredništvo
Banke skupine Sberbank Slovenija so danes ponovno odprte, potem ko je hčerinsko družbo ruske Sberbank včeraj kupila skupina NLB. Nakup so pozdravili z mnogih strani, saj je tako spet omogočeno normalno poslovanje vseh komitentov.  O ruskem kapitalu v skupini Mercator pa vsaj zaenkrat še ni novic.
Sberbank Slovenija na hitro v roke NLB, o Mercatorju pa nič novega

En od poslovalnic Sberbank Slovenija (foto: FB Sberbank Slovenija)

Današnja Sberbank Slovenija je leta 1991 v Sloveniji pričela delovati še kot Volksbank, kar se ni spremenilo, dokler ni skupina Volksbank International februarja 2012 postala del skupine Sberbank. V zadnjem desetletju je banka še pridobila na zaupanju slovenskih strank in dodatno razširila svoje poslovanje. Potem pa se je prejšnji teden zgodila ruska invazija na Ukrajino in EU je sprejela vrsto finančnih sankcij proti ruskemu bančništvu.

Tako so bile poslovalnice Sberbank Slovenija prisiljene ustaviti poslovanje in že je kazalo, da bi to lahko bilo tudi dokončno zaprtje. »Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem,« so pojasnili z Ministrstva za finance (MF). Vendar pa se je Enotni odbor za reševanje odločil tudi, da bo lahko hčerinska družba Sberbank Slovenija vseeno še naprej poslovala – z novim lastnikom.

Družbo Sberbank Slovenija je nato na hitro odkupila slovenska bančno-finančna skupina NLB, tako sedaj da s sankcijami proti Rusiji nima več opravka. Poslovalnice banke so danes spet odprte, kar je pozdravilo tudi MF, saj bo spet omogočeno nemoteno poslovanje komitentov in zagotovljeno še dodatno zaupanje v varnost prihrankov v Sloveniji. Oglasila pa se je še Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

»Začasna izključitev SBERBANK BANKE d. d. iz sistemov TARGET2 in plačilnega sistema BIPS je ukinjena. Izključitev Sberbanke d. d. s strani Banke Slovenije z dne 28. 2. 2022 je prenehala veljati. SBERBANK BANKE d. d. (SABRSI2X) ponovno posluje v sistemih TARGET2 in plačilnem sistemu BIPS, tako kot pred začasno izključitvijo,« so pojasnili z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Doslej pa ni bilo novic o drugem (naj)večjem ruskem finančnem vložku v slovensko gospodarstvo. V skupini Mercator d.d. je namreč nekaj več kot 18 % delnic v lasti družbe Sberbank of Russia Luksemburg…

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.