Naslovnica Svet & EU Evropa niso samo banke in posel, Evropa s(m)o ljudje

Evropa niso samo banke in posel, Evropa s(m)o ljudje

Avtor: Spletno Uredništvo

Parlament Evropske unije je gostil konferenco o ‘evropskem semestru’ – ciklu usklajevanja ekonomskih in fiskalnih politik v EU. Gospodarske reforme so Evropi prinesle rast, vendar pa na tem področju ostaja veliko nerešenih vprašanj. Gostje na tej konferenci pa so se ukvarjali tudi s socialnimi politikami, saj bi morala biti največja skrb v EU namenjena ljudem in ne biznisu. 

eu parl 2Balon EU trenutno leti odlično, a se vroč zrak v balonu lahko hitro ohladi in potem običajno sledi trd pristanek (foto: europarl.europa.eu)  

 

Parlament EU je organiziral konferenco, na kateri so predstavniki nacionalnih parlamentov držav EU in evropski poslanci ocenili napredek dosežen pri usklajevanju gospodarskih ukrepov in politik med državami. Članice EU ukrepe na področju gospodarstva usklajujejo v postopku, ki so ga poimenovali ‘evropski semester’.

Udeleženci konference so se strinjali, da so ekonomije držav EU v zadnjih letih v dobri kondiciji. Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je poudaril, da se je v letu 2019 prvič zgodilo, da nobena država v evroobmočju nima deficita, višjega od 3 %. Marianne Thyssen, komisarka področje zaposlovanja in sociale je temu pozitivnem podatku dodala še drugega, še bolj pozitivnega – število trenutno zaposlenih Evropejcev je 240 milijonov, kar je največ kadarkoli do sedaj.

»Evropsko gospodarstvo doživlja 21 zaporednih kvartalov rasti, pri čemer je ustvarilo dodatnih 12 milijonov služb. Ta stabilnost je posledica uspešnega usklajevanja med državami znotraj evropskega semestra,« je pojasnila španska evropska poslanka María del Mar Angulo. Drugi udeleženci konference pa so opozorili, da je prihodnost negotova, saj napovedi Evropske komisije predvidevajo upočasnjevanje rasti.

»Pred nami so veliki izzivi, ki postajajo vse resnejši. Države ne smejo prenehati z izvajanjem reform, ki so jih same pomagale oblikovati,« je bil jasen Uwe Feiler iz nemškega parlamenta. Evropski komisar Dombrovskis pa je poudaril pomen reform v posameznih državah: »Nekateri pravijo, da je reforme najlažje izvesti v času krize. To imenujejo ‘reforme ali smrt’. Ne verjamem, da je to prava pot. Če spremembe uvedeš prej, se lahko izogneš težavam ali pa se ob krizi hitreje pobereš.«

Grški evropski poslanec Dimitris Papadimoulis (GUE/NGL) je dodal, da lahko ukrepi na ravni EU znatno pomagajo izboljšati situacijo v državah. Prav tako se je odločno zavzel za obdavčitev velikih spletnih tehnoloških podjetij, saj bi lahko s tem denarjem omilili socialne razlike, ki so v Evropi vedno večje. Tudi veliko drugih govorcev je poudarilo socialni pomen evropskega semestra.

Posebno orodje EU, imenovano ‘Pregled socialnih kazalnikov’ na primer spremlja, kako dobro države izvajajo socialne politike, njegovi podatki pa so upoštevani tudi v evropskem semestru za usklajevanje ekonomskih politik. Kar tretjina priporočil za ukrepe, ki jih države dobijo v okviru tega semestra, se nanašajo na področje sociale in izobraževanja. »To je pomembno, saj Evropa niso samo banke in posel. Evropa so ljudje,« je prisotne spomnila komisarka Thyssen.

Žal to mnogi pzabljajo, na kar je lepo pokazala poslanka romunskega parlamenta Gabriela Cretu, ko je opozorila, da se vsi ‘evropski’ ukrepi ne izvajajo enako zavzeto. »Priporočila, ki se nanašajo na finančni sistem, so implementirana 85 %, tista, ki predvidevajo spremembe na področju izobraževanja in socialnih politik pa žal mnogo manj,« so še zapisali na spletni strani parlamenta EU. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.