Naslovnica Svet & EU Evropa je od danes združena pod isto tarifo

Evropa je od danes združena pod isto tarifo

Avtor: Spletno Uredništvo

Od danes so cene telefonskih klicev med državami v EU poenotene. Cena klicev je omejena na največ 19 centov na minuto, besedilna sporočila pa lahko odslej stanejo največ 6 centov. Evropejci smo sedaj dodatno združeni – pod isto telefonsko tarifo. 

Evropa je od danes združena pod isto tarifoCenejši mednarodni klici za evropske potrošnike obenem pomenijo dvig stopnje enakosti za vse državljane EU (foto: pexels.com).

 

Določitev zgornjih mej cen za mednarodne telefonske klice znotraj Evropske unije spada v telekomunikacijski paket, ki ga je Evropski parlament z glasovanjem sprejel novembra lani. Poleg ostalega ta sveženj ukrepov omogoča tudi razvoj hitrih omrežij 5G že do leta 2020 in vzpostavlja moderen sistem nujnega obveščanja, so spomnili v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Sicer je strategija ‘Gostuj kot doma’ (Roam Like Home) že leta 2017 naredila konec stroškom gostovanja. Nova zakonodaja pa od danes, od 15. maja 2019, omejuje tudi cene za klice v drugo državo EU na največ 19 centov, sporočila (SMS) pa na 6 centov. Tako lahko uporabnik brezskrbno ostane v stiku s komerkoli tudi v času gostovanja v drugih državah EU. Cenejši telefonski pogovori so le del cele vrste aktivnosti ‘za digitalno Evropo’.

Ta strategija si prizadeva, da lahko vsi Evropejci, ne glede na kraj, finančni in socialni položaj, enakovredno sodelujejo v digitalni družbi. Čeprav je EU že pred dvema leti odpravila visoke stroške mobilnega gostovanja (roaming), so cene klicev v druge države EU do danes še zmeraj ostale visoke. Sedaj pa je konec finančnih skrbi tudi pri klicih v tujino, saj nova evropska pravila o mednarodnih klicih znotraj EU te stroške močno omejujejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.