Naslovnica Trendi 70 let Radia Koper in Radia Capodistria

70 let Radia Koper in Radia Capodistria

Avtor: Spletno Uredništvo

 Radio Koper in Radio Capodistria praznujeta 7 desetletij obstoja in sicer z nizom dogodkov, koncertov ter projektov med ljudmi. Dogodki se vrstijo že od začetka leta in bodo trajali vse do zime, prvi bolj pester in strnjen del praznovanja pa bo maja, junija in v začetku julija.

70 let Radia Koper in Radia Capodistria

Radio Koper je bil v letu 2018, pa tudi v prvih štirih mesecih letošnjega leta, po podatkih Radiometrije na 1. mestu po dnevnem dosegu na Primorskem (foto: rtvslo.si)

 

Poslušalke in poslušalci Radia Koper/Capodistria bodo ob praznovanju 70-letnice postaje lahko spremljali javno radijsko oddajo ‘Glasba po željah’ že ta petek, 17. maja, ob 18. uri v dvorani KS Sveti Anton pri Kopru. Na dogodku bodo predstavili svežo izdajo pesmarice z notnimi zapisi skladb znanega primorskega ansambla Ottavia Brajka, ki letos praznuje 50 let kariere. Nato bodo že v soboto 18. maja radijci s terensko ekipo med 8. in 17. uro oddajali program v okviru 21. Pristaniškega dne Luke Koper.

Letos načrtujejo še prav posebno akcijo z naslovom ‘Plastika? Hvala, ne!’, v okviru katere bodo lokalne gostince povabili, naj plastične slamice nadomestijo z biorazgradljivimi. Na Pristaniškem dnevu se jim bodo pridružili tudi kolegi s TV Koper/Capodistria s svojim režijskim TV-kamionom in ob sodelovanju študentov iz Fakultete za elektrotehniko predstavili delo za kamero, v režiji in montaži.

V petek, 24. maja, bodo v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru odprli razstavo arhivskega gradiva, slik in eksponatov, povezanih z obletnico Radia Koper in Radia Capodistria, ki bo na ogled mesec dni. Na odprtju bodo nastopili harmonikarji Glasbene šole Ilirska Bistrica. V soboto, 25. maja, na nekdanji Dan mladosti, pa bo prvi vrhunec praznovanja 70-letnice delovanja Radia Koper in Radia Capodistria.

Na dvorišču Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria bodo organizirali Dan odprtih vrat, kjer si bodo obiskovalci med 8. in 14. uro lahko ogledali radijske in televizijske studie, dobili informacije, kako nastajata radijski in televizijski program, se družili z ustvarjalci in prisluhnili koncertu Big banda RTV Slovenija z Aniko Horvat ter nastopu ansambla Veseli svatje. V radijskem programu za italijansko narodno skupnost oz. na Radiu Capodistria prav tako pripravljajo poseben koncert.

V sklopu Primorskega poletnega festivala bodo 1. junija 2019, ob 20. uri v koprskem gledališču gostili italijanskega kantavtorja Vinicia Capossele. Tudi Radio Koper pa bo v sklopi istega festivala izpeljal še poseben projekt. V začetku poletja, 7. julija 2019, načrtujejo 1. revijo primorske popularne glasbe kot poklon in hkrati spodbudo razvejani primorski zabavnoglasbeni ustvarjalnosti. Na prireditvi bodo nastopili priznani primorski izvajalci, ki jih bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla.

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice pa že enajsto leto zapored julija prireja glasbena predavanja ‘Vinilvečeri’ na Gradu Kromberk, kjer ljubitelji glasbe in lastniki vinilov vrtijo glasbo (izključno z vinilnih plošč) in izvedejo predavanje na poljubno glasbeno temo. Glasbena srečanja načrtujejo vse torke v juliju z začetkom ob 21. uri.

V jubilejnem letu pri tem projektu sodeluje tudi Radio Koper, kjer bodo skupaj z organizatorji sooblikovali vseh pet večerov in jih predvajali v živo v radijskem programu. Z RTV Slovenija so še sporočili, da posebne dogodke, koncerte in oddaje s terena regionalni radio Koper in radio Capodistria (za italijansko narodnostno skupnost) načrtujeta tudi v jeseni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.