Naslovnica Svet & EU Evakuirali so že preko 2000 pacientov iz Ukrajine

Evakuirali so že preko 2000 pacientov iz Ukrajine

Avtor: Spletno Uredništvo
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je spomnilo, da v sklopu vsestranske pomoči Ukrajini strukture EU že več kot eno leto pomagajo pri rednih medicinskih evakuacijah ukrajinskih pacientov – pa naj gre za hudo bolne ali za ranjene v spopadih. Ukrajinske bolnišnice so namreč preobremenjene.
Evakuirali so že preko 2000 pacientov iz Ukrajine

Evropska civilna zaščita ima od ruskega napada na Ukrajino precej več dela  (foto: FB Evropska komisija v Sloveniji)

Zaradi milijonov beguncev, številnih ranjencev v vojaških spopadih, ljudi s psihičnimi travmami in navadnih bolnikov s hujšimi boleznimi je ukrajinski zdravstveni sistem preobremenjen. Poleg tega zaradi ruskih napadov na infrastrukturo vso državo pestijo občasna pomanjkanja elektrike, tako da so bolniki še dodatno ogroženi. EU zato pomaga nesrečni državi tudi tako, da paciente prek mehanizma civilne zaščite EUEN premešča v druge države.

»Pred več kot letom dni je Evropska unija začela organizirati medicinske evakuacije ukrajinskih pacientov, da bi razbremenila ogromen pritisk na ukrajinski zdravstveni sistem. Danes obeležujemo več kot 2000 uspešnih premestitev ukrajinskih pacientov v bolnišnice po vsej Evropi. Skupaj rešujemo življenja,« je o tej akciji humanitarne pomoči povedal Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ukrajinske paciente danes gostijo bolnišnice dvajsetih evropskih držav – Avstrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Madžarske, Irske, Italije, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovenije, Španije in Švedske. S predstavništva Evropske komisije v Sloveniji so še pojasnili, da evakuacije dodatno podpira usklajevalno vozlišče EU Medevac Hub v poljskem Rzeszówu.

To posebno vozlišče služi kot premestitveni center za vse paciente, ki so prepeljani iz Ukrajine na Poljsko po kopnem. Tam so nato Ukrajinci deležni celodnevne zdravstvene nege, dokler jih s helikopterjem ali na druge načine ne prepeljejo v ciljne bolnišnice po ostalih evropskih državah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.