Naslovnica Slovenija Več denarja za pravočasno preprečevanje samomorov

Več denarja za pravočasno preprečevanje samomorov

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi opaznega pomanjkanja storitev za področje duševnega zdravja otrok, mladostnikov in mlajših odraslih, je Ministrstvo za zdravje Centru za psihološko svetovanje ‘Posvet’ pravkar odobrilo dodatna sredstva. Denar bo namenjen za podvojitev zmožnosti psihološkega svetovanja in podpore po vsej državi, kar bo bistveno povečalo možnosti pravočasnega strokovnega posredovanja in preprečevanja samomorov.
Več denarja za pravočasno preprečevanje samomorov

Če bodo zaradi teh sredstev rešili le eno mlado življenje več, se bo investicija že obrestovala (foto: pxhere.com)

Znano je, da se Slovenija uvršča v svetovni vrh držav, kjer je glede na število prebivalcev povprečju največ samomorov. Poleg tega pa pristojne slovenske zdravstvene službe že vsaj od začetka epidemije Covida 19 ugotavljajo, da je duševnih stisk vse več in prav zaradi naraščajočih potreb sedanje kapacitete ne zadoščajo več. Še posebej je težko na področju psiholoških svetovanj mladostnikom, ki so obenem tudi zelo rizična skupina.

Ministrstvo za zdravje (MZ) je zato Centru za psihološko svetovanje ‘Posvet’, ki deluje v 18 svetovalnicah po Sloveniji in sicer pod okriljem Slovenskega združenja za preprečevanje samomora, odobrilo dodatna finančna sredstva. Tako naj bi najmanj podvojili dostopnost do svetovanj za otroke, mladostnike in mlajše odrasle do 29 leta starosti. Analize kažejo, da mladi potrebujejo predvsem psihološko podporo in svetovanje, nekateri pa tudi zdravljenje.

»Med svetovalnicami programa ‘Povset’ in Centri za duševno zdravje bo vzpostavljen protokol sodelovanja, tako da bodo tisti uporabniki storitev, ki bodo potrebovali več kot samo psihološko svetovanje, nemudoma napoteni v najbližji center za duševno zdravje. Center pa bo posameznike, ki bodo potrebovali samo psihološko svetovanje, napotil v program ‘Posvet’,« so pojasnili z Ministrstva za zdravje.

Mrežo Centrov za duševno zdravje za otroke in mladostnike (CDZOM) so v Sloveniji vzpostavili leta 2019, sedaj jo krepijo, nazadnje pa ja bi namesto sedanjih 18 štela 28 enot, oziroma ekip. Do letos je bilo vzpostavljenih 18 timov CDZOM, in sicer Brezovica (v MKZ Rakitna), Celje, Murska Sobota, Ormož, Ravne na Koroškem, Ptuj, Velenje, Trbovlje, Postojna, Nova Gorica, Jesenice, Maribor (dva tima), Domžale, Posavje, Piran, Škofja Loka, Ljubljana (Vič) in Ljubljana (Center).

Letos pa so že bile, oziroma bodo vzpostavljene še druge ekipe in sicer v CDZOM Celje, Idrija, Kranj, Novo Mesto in Kočevje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.