Naslovnica Svet & EU Eurobarometer, cepljenje in Slovenija

Eurobarometer, cepljenje in Slovenija

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so posredovali zadnje podatke anketne raziskave Eurobarometer. Po teh podatkih kar 75 % vprašanih državljanov EU meni, da so cepiva proti COVID-19 edini način za končanje pandemije. Podatki za Slovenijo malce odstopajo, še največje razhajanje z evropskim povprečjem pa je glede uspešnosti nacionalnih vlad glede strategije cepljenja.
Eurobarometer, cepljenje in Slovenija

Glede cepljenja so med ljudmi še vedno številna razhajanja (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Z Evropske komisije so posredovali zadnje podatke anketne raziskave Eurobarometer, ki je bila opravljena v zadnjih dneh meseca maja. Raziskava je bila posvečena pandemiji koronavirusa Covid-19 in je dala nekaj nazornih rezultatov. Tako odgovori anketirancev kažejo, da kar tri četrtine oz. 75% vprašanih državljanov EU misli, da je cepljenje edini način za končanje pandemije koronavirusa.

V Sloveniji je bili enakega mnenja precej manj vprašanih in sicer 58 %. Podobna razhajanja so bila tudi pri drugih vprašanjih – 69 % vprašanih na ravni EU se je že cepilo ali se želi cepiti čim prej, v Sloveniji pa le 49 %. Poleg tega je trenutno 70 % anketirancev iz 27 držav članic EU prepričanih, da igra EU ključno vlogo pri zagotavljanju cepiv proti koronavirusu. Tu slovenski odgovori ne odstopajo prav veliko – 65 % jih je bilo enakega mnenja.

Na ravni EU je približno enako tistih, ki so zadovoljni z načinom, kako je EU doslej upravljala s strategijo cepljenja (47 %) in tistih, ki so nezadovoljni ( 45 %). Malce bolj kritični so bili vprašanci do tega, kako so s strategijo upravljale nacionalne vlade, saj je bilo 46 % zadovoljnih in 49 % nezadovoljnih. Glede prvega vprašanja odgovori slovenskih udeležencev ankete ne odstopajo, glede drugega pa je razlika še kako opazna.

V Sloveniji je s tem, kako je EU upravljala strategijo cepljenja, zadovoljnih 46 % in nezadovoljnih 48 %. Le 28 % vprašanih Slovencev pa je bilo zadovoljnih, kako je s strategijo cepljenja doslej upravljala slovenska vlada, medtem ko je bilo po podatkih Evropske komisije kar 69 % nezadovoljnih.

Sicer Eurobarometer obstaja od leta 2007, ko je Evropski parlament začel pripravljati lastne ankete. Te ankete danes pokrivajo široko paleto vprašanj, kako državljani dojemajo EU in kaj od nje pričakujejo, prav tako pa se posvečajo aktualnemu dogajanju v državah članicah EU in drugje po svetu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.