Naslovnica Slovenija O poletni varnosti v gorah in bližnjem Festivalu gorniškega filma

O poletni varnosti v gorah in bližnjem Festivalu gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije je ta teden izpeljala že tradicionalno novinarsko konferenco ob pričetku poletne sezone obiskov gora. S hitrimi koraki pa se bliža tudi pričetek 15. Festivala gorniškega filma v Domžalah, ki bo letos še posebej bogat.
O poletni varnosti v gorah in bližnjem Festivalu gorniškega filma

Lepote gorskega sveta (foto: FB PZS/pixabay.com)

Na vsakoletni pred-poletni novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije, ki je bila tokrat v Kamniški Bistrici, je bila kot običajno v ospredju varnost. Deli visokogorja so še vedno pokriti s snegom, še vedno obstajajo proti-epidemiološki ukrepi, predvsem v planinskih kočah, zaradi opaznega porasta turnih kolesarjev pa so tokrat pripravili tudi vrsto videoposnetkov za varnejši obisk slovenskega gorskega sveta.

Že čez nekaj dni pa se bodo gore spet predstavile tudi na velikem platnu. Po sprostitvi proti-koronskih omejitev se namreč v polnem sijaju vrača Festivala gorniškega filma. Letošnja izdaja bo že petnajsta po vrsti, okroglemu jubileju primerno pa bodo letos festival spet gostili v Domžalah. Med 28. junijem in 4. julijem bodo namreč filme predvajali v Kulturnem domu Franca Bernika, na dvorišču’pr’ Berniku in v velikem šotoru na ploščadi OŠ Venclja Perka.

Obiskovalci bodo uživali v filmskih zgodbah iz naročja gora, osupljivih pustolovščinah iz navpičnice, veličastnih utrinkov gorske narave in problematike divjih živali, premikanja meja v Himalaji, ekstremnih športnoplezalnih dosežkov ter pripovedih o gorskih kulturah. Tokrat so za ljubitelje gora pripravili kar 33 filmov, od katerih je pet filmskih produkcij slovenskih.

Poleg tega so organizatorji iz Društva za gorsko kulturo letos poskrbeli za izjemno bogat spremljevalni program festivala, v katerem so predvidena štiri predavanja, tri tematski pogovori in cela vrsta knjižnih novosti. Sicer festival običajno poteka v zimske času, a bo morda zaradi možnosti ogledov na prostem še pridobil na prepoznavnosti in priljubljenosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.