Naslovnica Svet & EU EU za modernizacijo Svetovne carinske organizacije

EU za modernizacijo Svetovne carinske organizacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija je pravkar predstavila svojo najnovejšo pobudo za obsežno reformo Svetovne carinske organizacije (WCO). Po projektu EU bi morala biti WCO učinkovitejša in bolj odzivna glede vse bolj nepredvidljive globalne trgovini, hkrati pa bi podpirala zeleni in digitalni prehod.
EU za modernizacijo Svetovne carinske organizacije

EU se trudi delovati po skupnih pravilih trgovine, nekatere voditelje oz. države pa zanimajo le hitri zaslužki (foto:SJ)

Nova pobuda Evropske unije za modernizacijo Svetovne carinske organizacije (WCO) naj bi s širšega vidika pomagala ponovno okrepiti položaj WCO kot ključne globalne večstranske strokovne trgovinske institucije. WCO ima danes več kot 180 članic, medtem ko je na svetu le nekaj prek 200 držav. Vseeno pa vse od svoje ustanovitve 26. januarja leta 1952, kljub ogromnim spremembam v mednarodni trgovini, še ni doživela temeljite reforme.

Sicer je WCO edina globalna organizacija, ki se hkrati ukvarja s carinskimi zadevami, mednarodno trgovino, varnostjo in prometom. »Evropska unija zlasti meni, da je treba jasneje opredeliti prednostne naloge WCO v skladu z izzivi za naslednja desetletja ter izboljšati njeno upravljanje, postopke odločanja in učinkovitost,« so zapisali v sporočilu za javnost Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Zlasti naj bi se posvetili vzpostavitvi trgovinske strukture za okrepitev odpornosti in vzdržnosti dobavnih verig ter za podporo digitalnemu in zelenemu prehodu, a bi ta morala delovati na enotnih pravilih, ki bi jih tudi morali vsi spoštovati. Prav glede tega je namreč dosedanja nemoč WCO očitna, kar je lepo pokazal bivši predsednik ZDA Donald Trump, ki je namesto sodelovanja in upoštevanja skupnih pravil raje grozil in vsiljeval sankcije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.