Naslovnica Svet & EU EU s strožjimi pravili do zaščite svojih trgovinskih interesov

EU s strožjimi pravili do zaščite svojih trgovinskih interesov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je opozorila, da so v veljavo stopila nova pravila EU za mednarodno trgovanje, prek katerih bi radi omogočili precej boljšo zaščito trgovinskih in ostalih interesov EU.
EU se zavzema za moralno in pravno vzdržno trgovanje (foto: FB Luka Koper)

V sodobnem svetu, kjer se države in multinacionalke tudi z nizkimi udarci borijo za svoje gospodarske interese, poskuša Evropska unija odgovoriti v skladu s svojimi tradicionalnimi vrednotami, med katerimi je spoštovanje pravnih norm zagotovo med prvimi. Zato si EU prizadeva vzpostaviti nov večstranski sistem globalno sprejetih pravil in v sklopu tega tudi delujoč sistem za reševanje morebitnih trgovinskih sporov.

Ker pa je pot do dejanskega pričetka delovanja prenovljenega sistema svetovne trgovine lahko še zelo dolga, so pri Evropski komisiji pripravili začasne ukrepe za prehodno obdobje. Gre za spremembe, s katerimi so želeli razširiti nabor orodij, s katerimi danes razpolaga EU, da bi zaščitila svoje interese. Po novem bo moč predpise in protiukrepe uporabiti tudi za storitve in trgovinske vidike pravic intelektualne lastnine, ne več izključno le za blago.

»Spremembe uredbe o uveljavljanju pravil mednarodne trgovine tako med drugim vključujejo pooblastitev EU, da – kadar je trgovinski spor pred Svetovno trgovinsko organizacijo (STO) blokiran kljub prizadevanjem EU v dobri veri – z ukrepi zaščiti svoje trgovinske interese, še preden STO sprejme končno odločitev,« so še zapisali v zadnjem poročilu za javnost Evropske komisije.

Komisija se je sicer zavezala, da bo hitro razvila poseben mehanizem EU za preprečevanje prisile. Poudarili pa so tudi, da je spoštovanje zavez, dogovorjenih s trgovinskimi partnerji, osrednja prednostna naloga Evropske komisije. EU se zato bolj vse bolj odločno osredotoča na uveljavljanje zavez partnerjev v večstranskih, regionalnih in dvostranskih trgovinskih sporazumih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.