Naslovnica Svet & EU EU proti piratskemu predvajanju športnih dogodkov

EU proti piratskemu predvajanju športnih dogodkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je ta teden posvetil tudi zelo aktualni temi – piratskemu predvajanju športnih dogodkov v živo. Tudi na tem področju želijo poenotiti zakonodajo v EU ter tako ustaviti kršenje norm o avtorskih, intelektualnih in lastniških pravicah.
EU proti piratskemu predvajanju športnih dogodkov

Zakonodaja glede televizijskih in spletnih pravic po EU ni enotna (foto: ruvod.com)

Pandemija koronavirusa je pregnala gledalce s športnih prizorišč in za športne klube prinesla še vrsto negativnih finančnih posledic, zato so vsi še bolj pozorni na vsak evro prihodka. En največjih prihodkov so televizijske pravice, oziroma pravice okrog prenosov tekem. Na tem področju še vedno prihaja do številnih kršitev, saj ponekod po EU športni dogodki sami po sebi niso avtorsko zaščiteni, zaščiten je le posnetek športnega dogodka.

»Dogodki v živo pa so pogosto predvajani nezakonito prek spleta na piratskih spletnih straneh, katerih poslovni model temelji na naročninah ali oglaševanju. To je kršenje pravic intelektualne lastnine, prav tako pa lahko predstavlja grožnjo za uporabnike, ki so lahko izpostavljeni zlonamerni programski opremi in kraji podatkov, tudi podatkov kreditnih kartic,« so pojasnili z Evropskega parlamenta. Dotaknili so se tudi ukrepanja proti kršiteljem.

Po eni strani je namreč časovno okno za ukrepanje proti piratskim predvajanjem majhno – največkrat le med trajanjem dogodka. Po drugi pa so trenutni postopki proti piratskemu predvajanju v živo zelo dolgi in neučinkoviti. Poslanci v odboru za pravne zadeve Parlamenta EU so zato Komisijo EU pozvali, naj določi nove ukrepe, ki bi omogočili takojšno odstranitev ali omejitev dostopa do vsebine, ne da bi ustavili zakoniti prenos dogodka v živo.

Dodali so še informacijo, da dohodki z naslova prodaje pravic za predvajanje v povprečju predstavljajo okrog 80 % celotnega prihodka organizatorja športnega dogodka. Ker športni klubi trenutno ne morejo prodajati vstopnic, bi radi parlamentarci zaščitili pravice do televizijskega in spletnega predvajanja, saj gre za ključen vir prihodkov. Sponzorji namreč v teh krona-časih počasi usihajo.

Tudi novi predpisi pa naj bi dopuščali krajša predvajanja v živo ali osebne posnetke, ki jih objavlja občinstvo neposredno s prizorišča športnega dogodka.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.