Naslovnica Kronika Rekordna zaplemba slovenskih sintetičnih drog

Rekordna zaplemba slovenskih sintetičnih drog

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski policisti so v Murski Soboti ta teden izpeljali akcijo, v kateri so zasegli eno največjih količin prepovedanih drog v zgodovini Slovenije. Zaplenili so namreč kar 400 kg , poleg tega pa so aretirali 4 osebe, ki so se ubadale s proizvodnjo mamil ‘Made in Slovenia’ in tudi z mednarodno trgovino z njimi.
To je le majhen vzorec različnih prepovedanih substanc, ki so jih zaplenili (foto: policija.si)

Murskosoboški kriminalisti so v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave uspešno zaključili eno izmed najbolj zahtevnih akcij proti proizvodnji in distribuciji mamil v Sloveniji, ki pa je imela tudi močan mednarodni predznak. Preiskava, ki je trajala kar 15 mesecev, je namreč potekala v sodelovanju z avstrijsko, nemško in celo estonsko policijo, kar obenem tudi kaže na ciljne trge za nedovoljene substance.

Šlo je za zelo sodobno združbo, saj so plačila potekala izključno prek ‘črnih tržnic’ na ‘temnem spletu’ (darknetu), namesto klasičnega denarja pa so za plačilno sredstvo uporabljali kriptovalute. Poleg tega so kriminalisti ugotovili, da so imeli udeleženci v prepovedanih poslih zelo dobro organizirano distribucijsko mrežo preprodaje prepovedanih drog po vsem svetu. In ne le to, delovali so kot pravo podjetje.

»Vodja združbe je prek temnega spleta na tržnicah prodajal raznovrstno paleto prepovedanih drog v različnih količinah, za kar je imel izdelan in objavljen cenik. Komuniciral je s kupci in tudi pripravljal pakete s prepovedanimi drogami. Prav tako je skrbel za nabavo predhodnih surovin, s pomočjo katerih so izdelovali amfetamin, ostali člani združbe pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk, ki so potekale izključno prek pošte,« je pojasnila Policija.

Združba je distribuirala MDMA-tabletke, MDMA-kristali, heroin, mefedron, marihuano, kokain in amfetamin v pasti. Policisti so objavili tudi cenik – kokain je bil naprodaj po 40.000 evrov za kg, heroin po 9000 evrov za kg, metamfetamin po 16.000 evrov za kg, cena speed paste je bila 1300 evrov za kg in cena posamezne tabletke ecstasy (MDMA) se je gibala od enega do dveh evrov.

Kriminalci naj bi v zadnjih treh letih prodali več kot 82 kilogramov speed paste, več kot 65 kilogramov MDMA kristalov in večje količine ostalih prepovedanih drog s cenika. Zanimivo je, da se je združba ukvarjala tudi s proizvodnjo sintetičnih mamil, za kar je potrebno poznavanje postopkov izdelave in pa tudi ustrezno opremljen domač laboratorij. Policija sicer zaradi velikanske količine še ni analizirala vsebin vseh različnih paketov, ki jih je našla.

»Na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Murski Soboti so kriminalisti in policisti 13. aprila 2021 opravili tri hišne preiskave (dve na območju PU Maribor in eno na območju PU Ljubljana) pri štirih osumljenih osebah, starih od 28 do 43 let. Tri osebe so z območja PU Maribor, ena oseba pa z območja PU Ljubljana,« so še zapisali policisti v sporočilu za javnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.