Naslovnica Svet & EU EU napoveduje popolno regulacijo kripto-sredstev

EU napoveduje popolno regulacijo kripto-sredstev

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za ekonomske in monetarne zadeve pri Evropskem parlamentu je sprejel pogajalsko stališče glede novih pravil o kripto-sredstvih. Cilj poslancev je povečati zaupanje uporabnikov spleta, podpreti razvoj digitalnih storitev, povečati uporabo alternativnih plačilnih instrumentov in z regulacijo celotnega področja zastaviti nove globalne standarde.
EU napoveduje popolno regulacijo kripto-sredstev

EU bi rada s celovito regulacijo kripto-sredstev postavila standarde za ves svet (foto: varninainternetu.si)

Ključne določbe, o katerih so se dogovorili poslanci Odbora za ekonomske in monetarne zadeve pri Evropskem parlamentu, za izdajatelje in trgovanje s kriptosredstvi (vključno z žetoni, ki se nanašajo na sredstva, in žetoni za e-denar), zajemajo preglednost, razkritje, avtorizacijo in nadzor transakcij. Potrošniki bi bili s prejetjem predlaganih določb precej bolje obveščeni o tveganjih in stroških poslovanja s kripto-sredstvi.

»Poleg tega pravni okvir podpira celovitost trga in finančno stabilnost z regulacijo javnih ponudb kriptosredstev. Nazadnje, dogovorjeno besedilo vključuje ukrepe proti tržnim manipulacijam in preprečevanju pranja denarja, financiranja terorizma in drugih kriminalnih dejavnosti,« so zapisali v izjavi za javnost Evropskega parlamenta, pri čemer so sprejeti dokument o pogajalskih izhodiščih za ureditev področja kripto-sredstev poimenovali MiCA.

Pri pravno-formalnem urejanju celotnega področja kripto-sredstev v EU niso pozabili na visok ogljični odtis kriptovalut in visoko porabo energije pri rudarjenju kriptovalut, pri tem pa so parlamentarci opozorili, da tudi druge industrije (npr. industrija video iger in zabave, podatkovni centri) uporabljajo energetske vire, ki podnebju niso prijazni. Ker si EU močno prizadeva za prehod v zeleno gospodarstvo, se bo moralo tudi tu nekaj spremeniti.

Poleg tega parlamentarci želijo, da bi Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) nadzoroval izdajanje žetonov, ki se nanašajo na sredstva, medtem ko naj bi bil  Evropski bančni organ (EBA) zadolžen za nadzor žetonov za elektronski denar. Končna uredba naj bi hkrati utrla pot inovacijam prijazni kripto-regulaciji, zagotovila varstvo potrošnikov in pravno varnost ter vzpostavila nadzorno strukturo na področju kripto-sredstev.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.