Naslovnica Svet & EU EU namenja 137 milijonov Tuniziji za preprečevanje migracij

EU namenja 137 milijonov Tuniziji za preprečevanje migracij

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je napovedala, da bo v podporo izvajanju ‘Memoranduma o soglasju s Tunizijo’ in v skladu z načrtom v 10 točkah za Lampeduso, tunizijski strani namenila skoraj 127 milijonov evrov. Gre za preprečevanje izkrcavanj beguncev iz Afrike na italijanskem otoku Lampedusi, pa tudi drugje.
EU namenja 137 milijonov Tuniziji za preprečevanje migracij

Zastavi Evropske unije in Tunizije ena ob drugi (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Vsakodnevni prizori z majhnega otoka Lampeduse, ko se zaradi številnih izkrcanj in posredovanj na morju v tamkajšnjem zbirnem centru za begunce, ki je namenjen največ 600 ljudem, nagnete prek 6000 migrantov iz Afrike, so končno le povzročili bolj odločno reakcijo struktur EU. Ker se navala prebežnikov ne da zaustaviti na evropskih tleh, ampak bi ga morali preprečevati že na afriških obalah, so se prizadevanje EU obrnila v to smer.

Lampedusa se nahaja blizu Tunizije, ki je izhodiščna toka za mnoge prebežnike, zato sta EU in Tunizija podpisali Memorandum o soglasju (MoU) o strateškem in celovitem partnerstvu med EU in Tunizijo. Komisija EU je napovedala 60 milijonov evrov proračunske podpore za Tunizijo in dodaten paket operativne pomoči glede preprečevanja migracij v vrednosti okrog 67 milijonov evrov, ki naj bi ga nakazala že v naslednjih dneh.

»EU in Tunizija se zavezujeta, da bosta hitro napredovali pri izvajanju memoranduma o soglasju, pri čemer bosta dali prednost ukrepom na področju migracij, sodelovanju pri zatiranju tihotapskih mrež in z okrepljeno pomočjo EU za krepitev zmogljivosti tunizijskih organov kazenskega pregona ter podpora prostovoljnemu vračanju in ponovnemu vključevanju migrantov v njihove države izvora ob polnem spoštovanju mednarodnega prava.

Komisija pospešuje izvajanje tekočih programov in ukrepov v okviru novega paketa podpore za migracije v vrednosti 105 milijonov EUR, povezanega z Memorandumom o soglasju, ki bo pomagal pri reševanju nujnih razmer na Lampedusi, v skladu z načrtom v 10 točkah za Lampeduso,« so pojasnili s Komisije EU. Tunizijske oblasti so sicer ob obljubi finančne pomočit EU hitro reagirale in že sredi minulega tedna prestregle okrog 2500 prebežnikov.

Doslej se Tunizijci niso intenzivno posvečali preprečevanju migracij, očitno pa je denar EU poskrbel za spremembo kursa.  Evropska sredstva bodo sicer namenjena plovilom za iskanje in reševanje, vozilom in drugi opremi za tunizijsko obalno stražo ter mornarico, za zaščito migrantov v Tuniziji (v sodelovanju z UNHRC) ter za vračanje v države izvora v sodelovanju z IOM, pa tudi za dodatno usposabljanje tunizijskih kadrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.