Naslovnica Kronika O lažnem izplačilu kriptovalut in povračilu denarja z Mimovrste

O lažnem izplačilu kriptovalut in povračilu denarja z Mimovrste

Avtor: Spletno Uredništvo
Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je v zadnjih dneh zabeležil povečano število poskusov spletnih goljufij, kjer gre za lažno izplačilo kriptovalut. Podobno je aktualen tudi poskus goljufije, pri katerem gre za lažno vračilo denarja s strani znane slovenske spletne trgovine.
O lažnem izplačilu kriptovalut in povračilu denarja z Mimovrste

Ali najdete napako v e-naslovu v prvi vrstici – to je namreč znak za poskus prevare (foto: varninainternetu.si)

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so ponovno opozorili na poskuse prevare s kriptovalutami, opozarja pa tudi slovenska Policija, ki je do 15. septembra letos obravnavala že okoli 240 primerov, skupna škoda pa naj bi že presegala 6,2 milijona evrov. Potek tega poskusa prevare se začne s telefonskim klicem, kjer kriminalci potencialno žrtev obvestijo, da ima na kriptomenjalnici nekaj denarja, ki bi ji ga radi vrnili.

»Pod pretvezo, da kličejo iz podjetja Blokchain in bi ti radi pomagali do sredstev, želijo, da si naložiš program in jim omogočiš dostop do računalnikain spletne banke. Ko lahko enkrat dostopajo do tvojega računalnika, enostavno pridejo do denarja na tvojem bančnem računu. Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz bančnega računa, pri čemer napadalci pridobijo popoln nadzor nad uporabnikovim računalnikom, telefonom in bančnim računom.

Če prejmete tak klic, pogovor nemudoma prekinite,« pravijo z odzivnega centra SI-CERT. Sicer bodo kriminalci verjetno klicarili še nekaj dni, najbrž tudi z različnih telefonskih številk, a se na klice enostavno ni potrebno odzivati, tako da bodo prej ali slej odnehali. Aktualen pa je tudi zelo podoben tudi poskus goljufije, pri katerem gre za lažno vračilo denarja s strani znane slovenske spletne trgovine.

Gre za lažno sporočilo, ki zlorablja podobo podjetja Mimovrste. Da bi pretentali žrtev in bi sporočilo na prvi pogled vseeno izpadlo resnično, so spletni kriminalci v e-naslovu podjetja spremenili vrstni red dveh črk. Poleg tega je sporočilo malce nerodno napisano, vsebuje pa povezavo, ki pelje na lažno spletno stran z lažnim obrazcem za vpis podatkov kreditne kartice in kdor v ta obrazec vpiše podatke, jih pošlje neposredno prevarantu…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.