Naslovnica Svet & EU EU je nenadoma ugotovila, da je preveč odvisna od ruskih energentov

EU je nenadoma ugotovila, da je preveč odvisna od ruskih energentov

Avtor: Spletno Uredništvo
Komisija EU je zaradi ruske invazije na Ukrajino ekspresno hitro pripravila osnutek načrta za odpravo odvisnosti Evrope od ruskih fosilnih goriv precej pred letom 2030, začenši s plinom. Nov osnutek predvideva več ukrepov za odziv na rastoče cene energije v Evropski uniji, se dotika dopolnitve zalog plina za naslednjo zimo, govori o prihodnosti oskrbe in hkrati pospešuje evropski zeleni prehod.
EU je nenadoma ugotovila, da je preveč odvisna od ruskih energentov

Strukture EU bodo sedaj morale reagirati podobno hitro, kot so to storile glede koronavirusa (foto: ec.europa.eu)

Evropa se že več mesecev sooča z rastočimi cenami energije, po izbruhu vojne v Ukrajini pa se je poleg višanja cen pojavilo tudi veliko vprašanj glede odvisnosti držav članic Evropske unije od ruskih energentov. Sedaj bi radi v EU prek načrta REPowerEU diverzificirali oskrbo s plinom ter pospešili uvajanje obnovljivih plinov za ogrevanje in proizvodnjo električne energije. Tako bi lahko že letos za dve tretjini zmanjšali potrebe EU po ruskem plinu.

»Postati moramo neodvisni od ruske nafte, premoga in plina. Preprosto se ne moremo zanašati na dobavitelja, ki nam izrecno grozi. Takoj moramo ukrepati za ublažitev učinkov rastočih cen energije, diverzifikacijo oskrbe s plinom za naslednjo zimo in pospešitev prehoda na čisto energijo. Hitreje kot bomo prešli na obnovljive vire energije in vodik ter izboljšali energijsko učinkovitost, hitreje bomo neodvisni in sami obvladovali svoj energetski sistem.

Ta teden bom o zamislih Komisije razpravljala z evropskimi voditelji v Versaillesu, nato pa si bom skupaj s svojo ekipo prizadevala za njihovo hitro uresničitev,« je odločno napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ruska invazija na Ukrajino bo tako očitno še dodatno pospešila evropski prehod na čisto energijo. EU naj bi imela trenutno dovolj zalog plina, a se že napovedujejo težave za prihodnjo kurilno sezono 2022-23.

»Za preostanek zime ima Evropa zadostne zaloge plina, vendar moramo nujno zapolniti rezerve za naslednje leto. Komisija bo zato predlagala, da se do 1. oktobra skladišča plina v EU zapolnijo do najmanj 90 % zmogljivosti. Opredelili smo tudi ukrepe za reguliranje cen, državno pomoč in obdavčitev, da bi evropska gospodinjstva in podjetja zaščitili pred učinki izjemno visokih cen,« je dejala Komisarka za energijo Kadri Simson.

Nov načrt bo vključeval spremljanje polnjenja skladišč, solidarnostne dogovore med državami članicami EU in tudi nadaljnje analize trgov plina, da ne bi prišlo do morebitnega izkrivljanja konkurence s strani operaterjev, kot je ruski velikan Gazprom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.