Naslovnica Svet & EU EU je letos namenila 37 milijonov evrov pomoči za Kolumbijo

EU je letos namenila 37 milijonov evrov pomoči za Kolumbijo

Avtor: Spletno Uredništvo
En od zadnjih letošnjih sklepov Evropske komisije je bil ta, da se Kolumbiji dodeli še dodatnih 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči. S tem nakazilom je skupna višina letos nakazanih sredstev dosegla kar 37 milijonov evrov.  V tej južnoameriški državi potrebuje pomoč najmanj 7,7 milijona ljudi, tako visoka številka pa je plod dolgoletnih internih oboroženih spopadov, klimatskih sprememb in razmer v sosednji Venezueli.
EU je letos namenila 37 milijonov evrov pomoči za Kolumbijo

Catargena, ki leži na obali Karibskega morja, je eno najlepših kolumbijskih mest (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je pred dnevi odobrila še 3,2 milijona evrov humanitarne pomoči za Kolumbijo, s čemer je skupna višina humanitarnih sredstev EU za Kolumbijo v letu 2022 dosegla 37 milijonov evrov. Od tega je bilo 15 milijonov evrov namenjenih odzivu na humanitarne potrebe kolumbijske države in kar 22 milijonov evrov za odpravljanje negativnih posledic krize v sosednji Venezueli.

»Več kot 7,7 milijona ljudi v Kolumbiji nujno potrebuje humanitarno pomoč. Namen novega financiranja je obravnavanje najnujnejših humanitarnih potreb prizadetega prebivalstva, zlasti na območjih Catatumbo, Arauca in Buenaventura, s poudarkom na domorodnih in afro-kolumbijski skupnosti. Programi pomoči bodo zagotovili zaščito, zdravje, izobraževanje in dostop do osnovnih storitev,« so sporočili z Evropske komisije.

Kolumbijo je sicer desetletja pretresala državljanska vojna med levičarsko gverilo FARC, državnimi silami in paravojaškimi enotami desnice, marsikje na podeželju pa so zato prebivalci v obupu vzpostavili še svoje lokalne zaščitne milice. Vzporedno s tem danes še vedno poteka vojna proti narko-kartelom, kolumbijske kriminalne združbe se pogosto spopadajo tudi med seboj, politično dogajanje v sosednji Venezueli pa je poskrbelo še za naval beguncev iz tujine.

Za večanje revščine v državi imajo zasluge tudi klimatske spremembe, tako je pojav ‘La Niña’ letos prizadel vsaj 900.000 ljudi. Poleg tega pa podatki Komisije EU pravijo, da se je že med letoma 2019 in 2022 podvojilo število ljudi, ki so na lastni koži občutili posledice globalne prehranske negotovosti.

Tudi napovedi za bližnjo prihodnost pa niso rožnate, saj se napoveduje še naraščanje revščine in sicer zaradi dviga cen hrane ter vse višje stopnje nezaposlenosti. Vsaka dodatna pomoč, ne le tista s strani Evropske komisije, bo zato tudi v prihodnjih letih izjemno dobrodošla.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.