Naslovnica Kronika Med spletnimi goljufijami je letos prevladoval phishing

Med spletnimi goljufijami je letos prevladoval phishing

Avtor: Spletno Uredništvo
S spletnega mesta Varni na internetu so tudi tokrat ob koncu leta pripravili pregled največkrat zaznanih poskusov spletnih goljufij, oziroma največkrat uporabljenih trikov spletnih goljufov v letu 2022.
Med spletnimi goljufijami je letos prevladoval phishing

Nekaj koristnih nasvetov s spletnega mesta Varni na internetu (foto: PR Varni na internetu)

S spletnega mesta Varni na internetu so pripravili vsakoletni pregled varnostnega dogajanja na slovenskem spletu. Ugotovil so, da je leto 2022 minilo v znamenju rasti števila poskusov spletnih prevar, med različnimi vrstami prevar pa je prevladoval phishing. Kriminalci so namreč prek lažnih e-mailov in SMS-ov poskusili velikokrat priti do podatkov ali nakazil denarja, pri tem pa so zlorabljali oznake FURS-a, Pošte Slovenije, bank in dostavnih družb.

»Najbolj odmevna obvestila o goljufijah na naši Facebook strani so bila za prevaro z oddajanjem apartmajev na Booking.com, sledili so goljufi pod krinko Fursa, ki so pošiljali lažna obvestila o vračilu davka, pa lažne spletne trgovine, kjer goljufi prodajajo praktično vse, po čemer obstaja trenutno povpraševanje. Pogosta je tudi okužba z računalniškim virusom,« so med drugim zapisali v sporočilu spletnega mesta Varni na Internetu.

Dodali so še, da so zaznali tudi veliko število prijav poskusov goljufij prek vrivanja v poslovne komunikacije, pri čemer so bile žrtve predvsem podjetja, katera poslujejo s tujino. Opozarjali so še na lažne kupce na spletni strani Facebook Marketplace, prav tako pa je bila letos med kriminalci priljubljena prevara z obvestilom o domnevnem odkupom neprevzetih paketov (Pošta Slovenije sicer nikoli ne prodaja neprevzetih paketov).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.