Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Sašo Šketa, ljubezen do kuhanja in okusni izvirni recepti

EKSKLUZIVNO: Sašo Šketa, ljubezen do kuhanja in okusni izvirni recepti

Avtor: Spletno Uredništvo
Sašo Šketa je nekdanji študent vizualnih umetnosti, ki je nenadoma ugotovil, da ima talent za pripravo okusnih in originalnih jedi. Tako se je prelevil v uspešnega kuharja, blogerja, pisca in ustvarjalca receptov. Ker je praznični čas tisti del leta, ko se vsi malce več posvečamo okusni hrani, je pozni decembrski termin naravnost idealen za pogovor s Sašom.
EKSKLUZIVNO Sašo Šketa, ljubezen do kuhanja in okusni izvirni recepti

Sašo Šketa je pred kratkim za Mohorjevo družbo izdal novo knjigo ‘Evo ti kosilo’ (foto: Maruša Fakin)

Sašo, najprej lepo pozdravljeni. Čeprav je to v nasprotju z uveljavljenimi gastronomskimi pravili, začnimo takoj pri ‘glavni jedi’ – od kod izvira ljubezen Saša do kulinarike in kdaj ste se resno začeli posvečati pripravi raznih dobrot oziroma receptov zanje?

“S kuhanjem sem se resneje začel ukvarjati kot študent vizualnih komunikacij. V prostem času sem za trening spletnega dizajna začel na spletu objavljati recepte, kar je vzbudilo veliko zanimanja. Sledile so objave prvih knjig in nato sodelovanje v šovu MasterChef Slovenija.

To je bila lepa izkušnja, veliko sem se naučil tako o kuhanju kot o snemanju. Z nekaterimi udeleženci sem tudi danes še vedno v stiku. Vse skupaj je nato preraslo do točke, ko sem pustil redno službo in vso svojo pozornost usmeril v ustvarjanje kulinaričnih vsebin.”

Vaša kulinarično-medijska zgodba ima več prelomnic. Nam jo lahko na kratko obnovite, da sami ne bomo česa pomembnega izpustili?

“Vse se je začelo z objavljanjem receptov na spletnih straneh www.presno.si in www.sketa.si. Prvo zbirko receptov za presne sladice sem izdal leta 2015, nato pa je do danes sledilo še 5 kuharskih knjig, na katere sem zelo ponosen. Eden od pomembnejših delov ustvarjanja vsebin, za katerega še danes skrbim sam, je fotografiranje in snemanje video posnetkov.

Z vsemi kuhinjskimi aparati in pripomočki ter tehnično opremo smo hitro prerasli domačo kuhinjo in se preselili v kulinarični studio v BTC-ju. Letos poleti pa sva se z Nežo preselila v večji studio na Vrhniki, ki nama omogoča še večjo fleksibilnost in odpira številne priložnosti.

Trenutno redno sodelujeva z več mednarodnimi podjetji, za katera po naročilu razvijava recepte in pripravljava kulinarične vsebine. Nov studio je prostornejši in lepo opremljen, zato se poigravava z mislijo, da bi organizirala kulinarične tečaje in druženja. Idej nama vsekakor ne manjka.” 

Večino jedi tvori več različnih sestavin oz. okusov, ki se prelivajo in dopolnjujejo med seboj. Kaj vse upoštevate pri pripravi vaših receptov, ali se morda najbolj zanašate na trenutno inspiracijo?

“Pri pripravi vsake jedi imam najprej v mislih občinstvo. Če dobro poznaš svojo ciljno skupino, veš kakšna so njihova pričakovanja in koliko novega so pripravljeni doživeti. Prva stvar, ki se jo pri snovanju recepta vprašam, je komu je namenjen. Seveda so pomembni tudi kulinarični trendi in medij, v katerem bo določena vsebina objavljena.

Vse to so premisleki, ki vplivajo na snovanje receptov. Pri pripravi jedi se trudim, da vedno uporabljam kvalitetne sestavine in da vse okuse uravnovesim. To je preprosto ples med slanim, sladkim, kislim, grenkim in umamijem. Sledijo še teksture, ki so prav tako pomemben del okušanja in užitka v hrani.”

Želeli smo prešteti vse recepte na vaši spletni strani, a jih je toliko, da je to skoraj nemogoče, poleg tega pa ob vseh fotografijah dobrot človek hitro postane lačen … Kaj nam torej lahko poveste o skupinah jedi, ki se jim posvečate, kot jih imate navedene v zavihkih vašega kulinaričnega spletnega medija?

“Sam sem vegetarijanec, zato je na spletni strani malce več brezmesnih jedi. Sicer so vse kategorije na spletni strani rezultat mojih eksperimentiranj z dietami. Recepti LCHF (Low Carb High Fat) so namreč nastali v obdobju, ko sem se tudi sam tako prehranjeval. Enako velja za veganske jedi.

Vedno pravim, da hrana povezuje, zato se trudim pokriti čim večji spekter različnih diet in zvrsti jedi. Tako lahko prav vsak na spletni strani najde kakšen recept po svojem okusu.”

Nekaj vaših receptov pa je tudi ‘eksotičnih’. Kateri recepti sodijo v to kategorijo in ali tudi vi potujete po svetu kot Gordon Ramsay, da bi preizkušali nove okuse in dobili inspiracijo za nove lastne kreacije?

“Pri eksotičnih receptih je tako, da so skoraj vedno narejeni po navdihu. Ta je lahko prišel s potovanj, spleta, obiska dobre restavracije, knjig … Ko načrtujem potovanja, je na prvem mestu načrt, katere restavracije bomo obiskali in kam iti po najboljšo avtentično ulično hrano.

Šele nato sledijo galerije, muzeji in klubi. Tak primer je nizozemska torta Spekkoek, ki sva jo z Nežo nedavno občudovala v Amsterdamu. Vedno se potrudim, da bi pri kuharjih dobil kakšen nasvet ali vsaj delni recept.”

Izvirna piščančja stegna s češnjevimi paradižniki (foto: Arhiv Sašo Šketa)

Ob spremljanju vaših letošnjih aktivnosti smo med drugim prebrali, da sta v vašem poklicnem življenju zelo pomembni tudi vaša žena Neža in vaša mati. Nam pojasnite, na kakšne načine vam pomagata, oziroma sta vama doslej pomagali pri vašem kulinaričnem uspehu?

“Z Nežo zelo dobro sodelujeva in se dopolnjujeva v kuhinji. Ona je tista, ki večinoma išče nove ideje in raziskuje recepte. Odlična je pri stiliranju jedi, saj je bolj natančna kot jaz, poleg tega ima s sladicami veliko izkušenj iz časa, ko je skupaj z mamo vodila kavarno in slaščičarno Park na Vrhniki.

Sam poskrbim za tehnične stvari in sem veliko pred kamero, Neži pa je ljubše, da ostaja v ozadju. Vse recepte preizkušava oba in delo prilagodiva željam naročnikov, ki so najina prioriteta. Moja mama bila oseba, ki me je prvič spodbudila h kuhanju. Nekoč sem se zmrdoval nad krožnikom ‘makaronflajša’, ki ga je pripravila po dolgem dnevu v službi.

Takrat je predme zalučala kuharsko knjigo in rekla: »Evo ti kosilo. Skuhaj si ga sam.« Iz te lekcije je izšel tudi naslov moje najnovejše kuharske knjige ‘Evo ti kosilo’.”

Pred nekaj tedni ste v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe predstavili prav to sveže izdano knjigo ‘Evo ti kosilo’. Kako pa je pravzaprav nastala ta vaša najnovejša knjiga o hitro pripravljenih, preprostih in slastnih kosilih ‘Evo ti kosilo’ in kaj vse se skriva v njej?

“V knjigo sem želel zbrati recepte za vse priložnosti, ko se družina in prijatelji ob dobri hrani zberejo za mizo. Gre za zbirko praktičnih in preverjenih receptov, ki so razdeljeni v tri sklope: hitra kosila za med tednom, ideje za sobotna druženja in nedeljska kosila, ko imamo več časa.

Bralcem smo želeli ponuditi recepte, ki jih lahko rešijo iz vsakodnevnih življenjskih zagat, na primer, ko moramo po napornem dnevu hitro pripraviti okusno kosilo ali ko ob koncu tedna doma gostimo prijatelje. V knjigi boste našli tako tradicionalne kot tudi jedi z eksotičnim pridihom, zato verjamem, da bo v njej vsak našel recept zase in svoje bližnje.”

Zakaj ste se odločili prav za knjigarno Celjske Mohorjeve družbe in kako sta potekali predstavitev ter tudi ‘obvezna’ pogostitev?

“Vse se je začelo tako, da me je kontaktirala urednica Mohorjeve družbe, ki jo tudi osebno poznam, in me vprašala, če bi skupaj naredili knjigo. Takoj sem bil za, saj je izdajanje knjig pri založbah precej enostavnejše kot pri samozaložbi. Hkrati sem že imel idejo za naslov (Evo ti kosilo). Hitro smo se ujeli in knjiga je nastala v slabem letu.

Predstavitev smo pripravili v knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici v Ljubljani. Dogodek je pritegnil lepo število medijev in ljubiteljev kulinarike, kar me zelo veseli. Za pogostitev sva z Nežo pripravila nekaj slanih in sladkih prigrizkov ter vsestransko uporabno začimbno mešanico.

Poklepetali smo o nastanku knjige in iskanju navdiha pa tudi o zanimivih sestavinah, ki jih Slovenci morda ne uporabljamo pogosto. Takšne priložnosti so odlične za izmenjavo receptov in deljenje kuharskih trikov, kar je vedno dobrodošlo.”

V Sloveniji je vrhunska kulinarika v zadnjem desetletju doživela pravi razcvet. Kje se po vašem mnenju skrivajo vzroki za ta ‘bum’?

“Mislim, da so globalizacija, dostopnejša potovanja in internet glavni razlogi za razcvet kulinarike. Živimo v času, ko so ideje povsod in ni hudič, da se kakšna ne udejanji v obliki prikupnega bistroja ali restavracije. Zelo sem vesel, da imamo v Sloveniji tako pestro in kakovostno ponudbo.”

Če sedaj ob koncu leta malce zavrtite film nazaj – katera jed oziroma kateri letošnji recept vam bo ostal v spominu kot najbolj prijetno presenečenje leta 2022 in zakaj?

“Letošnje leto bo vsekakor zaznamovala sladica, ki sem jo pripravil v sodelovanju z Britanskim veleposlaništvom za praznovanje platinastega jubileja ob 70. letnici vladanja kraljice Elizabete. Pripravili smo limonin trifle, ki je bil na Otoku izbran kot uradna sladica tega slavnostnega dogodka.

Sestavljajo jo plasti iz limonine rulade, vaniljeve kreme, amaretto piškotov in svežega želeja iz citrusov. Recept za ta kraljevski posladek je bil med Britanci zelo priljubljen v poletnih mesecih, jaz pa sem za slovensko publiko pripravil poenostavljeno različico.”

 Kje boste preživeli praznike, ali vas čaka veliko kuhanja in kaj si želite za prihajajoče leto 2023?

“Praznike bom letos preživel doma v krogu družine in prijateljev. December je poln dogodkov in srečanj, zato se je ob koncu meseca lepo malce upočasniti in pregledati za nazaj, kaj vse se je zgodilo. Kuhal bom kar veliko, ampak se tega zelo veselim.

Vsem želim čim več strpnosti, to svet trenutno krvavo potrebuje. Ne smemo pozabiti, da je edino kar na koncu šteje to, da smo bili v življenju dobri ljudje. Srečno 2023!”

Srečno tudi vam in vesele praznike vsem!

Sašo in Neža Šketa in promocijski selfi na delovnem mestu (foto: Arhiv Sašo Šketa)

 

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.