Naslovnica Svet & EU EU cilja na zemeljski plin iz vzhodnega Sredozemlja

EU cilja na zemeljski plin iz vzhodnega Sredozemlja

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in Egipt bosta okrepila sodelovanje v zvezi s podnebjem, energijo in zelenim prehodom. Poleg tega pa je  tako je EU v Kairu včeraj podpisala tudi izjemno pomembne tristranski memorandum o soglasju med EU, Egiptom in Izraelom za izvoz zemeljskega plina v Evropo.
EU cilja na zemeljski plin iz vzhodnega Sredozemlja

Podpis pomembnega tristranskega poslovnega sporazuma v Kairu (foto: Komisija EU)

Evropska unija, ki jo je zastopala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, in Egipt, ki ga je zastopal predsednik države Al Sisi, sta včeraj v Kairu podpisala sporazum, po katerem bosta okrepila sodelovanje na področjih energetike, zelenega prehoda in podnebnih sprememb. Obe strani naj bi se potrudile izvajanje Pariškega sporazuma in za dosego ciljev konference COP 27, ki naj bi novembra potekala v egipčanskem letovišču Šarm el Šejku.

»Prav tako bosta podpirali pravični energetski prehod po vsem svetu, povečevanje zmogljivosti prilaganja, blaženje škode zaradi podnebnih sprememb in povečevanje podnebnega financiranja. Partnerici bosta posebno pozornost posvetili obnovljivim virom energije, vodiku in energijski učinkovitosti. EU in Egipt bosta zaradi ruske invazije na Ukrajino pospešila in okrepila tudi energetsko partnerstvo,« so sporočili s Komisije EU.

Najbrž pa bil je še pomembnejši podpis tristranskega dokumenta o soglasju med EU, Egiptom in Izraelom za izvoz zemeljskega plina v Evropo. Dejstvo je, da so pod morsko gladino vzhodnega Sredozemlja v zadnjih letih našli več bogatih nahajališč zemeljskega plina. Ena nahajališča so v vodah pred Egiptom, druga pred palestinsko Gazo, tretja v vodah pod izraelsko jurisdikcijo, četrta v ciprskih vodah in najbrž se bo kakšno našlo tudi v doslej neraziskanih vodah Libanona.

Želja vseh vpletenih strani je čim hitrejša izgradnja infrastrukture, prek katere bi plin lahko prodajali v EU, kjer se je zaradi zaprtja ruskih pipic nenadoma pojavilo veliko povpraševanje po zemeljskem plinu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.