Naslovnica Slovenija Dnevi dišečih zeliščnih kmetij in vrtov Istre

Dnevi dišečih zeliščnih kmetij in vrtov Istre

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta konec tedna bodo na sporedu ‘Dnevi odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre’. Letos v skupni promocijski akciji sodeluje 9 kmetij, domačij in vrtov slovenskega dela Istre, gostitelji pa vabijo k ogledu nasadov zelišč in dišavnic, spletanju butaric iz sivke, spoznavanju uporabe zelišč v kulinariki, destilaciji avtohtonih rastlin, izdelavi naravnih produktov…
Dnevi dišečih zeliščnih kmetij in vrtov Istre

Prek destilacije avtohtonih zelišč se pride tudi do zdravilnih žganic (foto: Jaka Ivančič)

Pojutrišnjem, v soboto 18. junija in nato še v nedeljo, 19. junija, bodo v slovenskem delu Istre na vrsti ‘Dnevi odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre’. V sklopu akcije bodo potekale izobraževalne in kreativne delavnice, sprehodi, ogledi nasadov zelišč in dišavnic, delavnice destilacije avtohtonih rastlin, masaže obraza z uporabo hidrolatov, izdelavi naravnih repelentov… Vse bo zaokrožila ponudba kulinaričnih dobrot z dodatkom divjih in domačih zelišč.

Na Dnevih odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre bo tokrat svoja vrata odprlo kar devet lokalnih kmetij, domačij in vrtov. To so: Domačija Butul, Kmetija Grbec, Zeliščno posestvo Rose Marine, Mihotova domačija, Purissima – mediteranski vrt Kmetijske zadruge Agraria, Zelišča Marija & Mojca Vulič, Ekološka kmetija Planjave, Ekološko posestvo Solari in Zeliščno posestvo Bonistra.

 »Z zasaditvijo zeliščnega vrta smo nadgradili zgodbo naše domačije in oblikovali turistični izdelek, ki v ospredje postavlja sredozemsko prehrano. Obiskovalcem slovenske Istre želimo približati tukajšnji način življenja, kjer je narava radodarna v vseh letnih časih,« pa je pojasnila Tatjana Butul. Slednja je že pred leti zelišča vključila v pestro in okusno turistično ponudbo Domačije Butul, katera temelji na istrski kulinariki.

Danes ima tako Tatjana doma pravcati sredozemski zeliščni vrt, saj na njemu raste več kot 50 vrst različnih zelišč in dišavnic iz širše regije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.