Naslovnica Svet & EU EU bo sodelovala tudi s Kolumbijo in s San Marinom

EU bo sodelovala tudi s Kolumbijo in s San Marinom

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije prihajata novici o krepitvi sodelovanja z dvema državama, ki nista v EU in o njiju med procesi delovanja vseh najrazličnejših struktur EU doslej ni bilo prav veliko govora. Gre namreč za Kolumbijo in za San Marino.
EU bo sodelovala tudi s Kolumbijo in s San Marinom

Podpis sporazuma o sodelovanju med EU in Kolumbijo (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

 Predsednik Kolumbije Iván Duque Márquez se je v Bruslju srečal z vrhom Evropske komisije in s predsednico Ursulo von der Leyen podpisal skupno izjavo o sodelovanju na področjih varovanja okolja, podnebnih ukrepih in trajnostnem razvoju. Izjava poudarja prednostne naloge, kot so ohranjanje ekosistemov, boj proti krčenju gozdov, krožno gospodarstvo, trajnostno modro gospodarstvo in ukrepi proti onesnaževanju s plastiko.

Tako Evropska unija, kot tudi Kolumbija želita tako prispevati k podpisu novega globalnega sporazuma o biotski raznovrstnosti na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah COP15. Poleg tega sta s podpisom dali jasen signal skupščini ZN za okolje, ki bo v kenijskem Nairobiju potekala še ta mesec, ter vrhu COP15 v okviru Konvencije o biološki raznovrstnosti, ki bo na vrsti pozneje letos.

Poleg okrepljenega sodelovanja s Kolumbijo, pa z Evropske komisije prihaja novica o novih oblikah sodelovanja s še eno državo, ki ni v EU – s San Marinom. San Marino se je kot namreč uradno pridružil ‘Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo’ (EUSAIR). »EUSAIR je makroregionalna strategija, ki spodbuja ekonomsko in socialno blaginjo in rast v regiji z izboljševanjem njene privlačnosti, konkurenčnosti in povezanosti.

Strategija vključuje štiri države EU (Hrvaško, Grčijo, Italijo in Slovenijo), pet držav pristopnic (Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Severno Makedonijo in Srbijo) ter zdaj še San Marino. V regiji živi približno 70 milijonov ljudi,« so pojasnili s Komisije EU. Velja še dodati, da od teh 70 milijonov Evropejcev v San Marinu živi le nekaj več kot 27.000 ljudi (kar je na primer manj, kot je prebivalstva v Občini Kamnik).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.