Naslovnica Svet & EU EU bo še naprej vodilna pri reševanju svetovnih oceanov

EU bo še naprej vodilna pri reševanju svetovnih oceanov

Avtor: Spletno Uredništvo
Francoski Brest je v minulih dneh gostil mednarodni okoljevarstveni vrh, ki so ga poimenovali En ocean. Srečanje je bilo posvečeno skupnim naporom za ohranjanje čistosti svetovnih oceanov, Komisija EU pa je ob tem napovedala tri novosti – oblikovanje nove mednarodna koalicije za zaščito biotske raznovrstnost, obsežen računalniški projekt – digitalno simulacijo svetovnih oceanov in novo raziskovalno misijo EU.
EU bo še naprej vodilna pri reševanju svetovnih oceanov

Prizor s severa Norveške, kjer Atlantik že meji na Arktični ocean  (foto: Bo Eide/flickr.com)

Evropska komisija je na vrhu ‘En ocean’ najavila, da bo še okrepila napore za ohranjanje čistih, zdravih in biotsko raznovrstnih svetovnih oceanov. Na mednarodnem srečanju, ki ga je gostilo francosko pristaniško mesto ob Atlantskem oceanu Brest, je sodelovala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in napovedala tri nove pobude za globalno sodelovanje pri ohranjanju in oživljanju oceanov.

Najprej je predsednica Komisije EU v Brestu ustanovila koalicijo za biotsko raznovrstnost zunaj nacionalnih jurisdikcij (BBNJ). Območja biotske raznovrstnosti zunaj teritorialnih voda in ekonomskih con predstavljajo 95 % oceanov, njihova biotska raznovrstnost pa zagotavlja neprecenljive ekološke in družbeno-gospodarske koristi za človeštvo. Sicer trenutno največjo nevarnost na tem področju predstavljajo onesnaženje in ogromne kitajske ribiške flote.

»Ničelna toleranca EU do nezakonitega, neprijavljenega in nereguliranega ribolova (IUU) je še eden izmed temeljev ambiciozne politike EU za trajnostno upravljanje morskih virov. Nezakoniti, neprijavljeni in neregulirani ribolov resno ogroža svetovne staleže rib in nekatere potiska na rob preživetja. EU ne daje le zgleda, temveč zagotavlja tudi finančno podporo prek regionalnih programov, ki spodbujajo trajnostno ribištvo,« pojasnjujejo na Komisiji EU.

Druga novost bo obsežen računalniški projekt, ki bo raziskovalcem omogočil digitalno simulacijo stanja in dogajanja na svetovnih oceanih, tretja pa nova raziskovalna misija EU za obnovo oceanov in voda do leta 2030. Evropska unija bo vsekakor ostala vodilna svetovna sila glede varovanja morskega okolja. Tako bo na primer prek pobude ‘FuelEU za pomorstvo’ uvedla standard za uporabo goriv, ki bodo pomagala omejiti izpuste toplogrednih plinov,

EU sicer že nekaj časa skupaj z ZN in številnimi organizacijami civilne družbe organizira tudi svetovno kampanjo za rešitev oceanov #EUBeachCleanup, ko vsako leto več deset tisoč prostovoljcev s plaž in celinskih plovnih poti odstranjujejo odpadke.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.