Naslovnica Svet & EU EU bo letos namenila1,6 milijarde evrov za humanitarno pomoč

EU bo letos namenila1,6 milijarde evrov za humanitarno pomoč

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska unija je pravkar sprejela doslej največji letni proračun za humanitarno pomoč. Višina sredstev za pomoč drugim bo v letu 2019 dosegla rekordnih 1,6 milijarde evrov.

ECHO planePomoč bo namenjena žrtvam potresov, neviht, poplav, požarov, vulkanov, epidemij in vojn (foto: commons.wikimedia.org)

 

Povečanje humanitarne podpore za leto 2019 je odziv držav EU na vse večji obseg humanitarnih kriz po svetu, ki jih zaznamujejo tako dolgotrajni konflikti na Bližnjem vzhodu in v Afriki kot čedalje večji učinki podnebnih sprememb in naravnih katastrof po svetu. Največji delež pomoči bo namenjen Siriji, beguncem v sosednjih državah in že dlje časa kritični situaciji v Jemnu.

Sredstva bodo podprla tudi humanitarni odziv v Afriki, Južni Ameriki, Aziji in Ukrajini. Evropska komisija podrobno spremlja uporabo sredstev EU prek svoje globalne mreže humanitarnih izvedencev in na podlagi strogih pravil, ki zagotavljajo, da so sredstva ustrezno porabljena. EU z novim proračunom ostaja največja donatorica humanitarne pomoči na svetu.

Cilj humanitarnih aktivnosti je ta, da se pomaga tistim zelo ranljivim skupinam ljudi, ki v kriznih razmerah najbolj nujno potrebujejo podporo in zaščito. Z Evropske komisije so še poudarili, da se letošnji proračun posebej osredotoča na otroke. 10 % proračuna za leto 2019, kar je desetkrat več kot leta 2015, bo namreč namenjenega izobraževanju v kriznih razmerah.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.