Naslovnica Gospodarstvo Za izolski turizem je bilo tudi leto 2018 rekordno

Za izolski turizem je bilo tudi leto 2018 rekordno

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz turistične Izole po rekordni sezoni 2017 poročajo o novih rekordih za leto 2018. Našteli so namreč skoraj pol milijona turističnih prenočitev, za tretjino povečali obisk tujih gostov, na Turističnem združenju pa prenovili še Izolano – hišo morja, dobili novo spletno stran izolskega turizma terob vsem tem tudi nadgradili prisotnost na družbenih omrežjih.

Izola 3Leto 2018 je bilo ponovno rekordno leto za izolski turizem, letos pa bo v osredju kulinarika (foto: izola.si)

 

Po zadnjih podatkih so v letu 2018 na Turističnem združenju Izola (TZI) zabeležili skoraj pol milijona opravljenih nočitev, natančneje je bilo opravljenih skupaj 491.622 nočitev. Številke so malce presenetljive, saj so že v letu 2017 zabeležili rekordno sezono. Indeksi so bili tudi tokrat višji prav v vseh mesecih leta, skupaj pa so do konca 2018 zabeležili kar 32 % rast števila realiziranih prenočitev v primerjavi z letom prej.  

Polovica izolskih gostov (50 %) v preteklem letu je bila Slovencev, sledijo jim avstrijski (9 %), nemški (7 %) in italijanski (7 %) gostje. Zaznali pa so tudi porast madžarskih, čeških, francoskih in poljskih gostov. Skupaj je Izolo v letu 2018 obiskalo 20 % več domačih gostov in kar 32 % več tujih gostov. Turistično-informacijski center se je pred pričetkom poletne sezone preselil na obiskovalcem bolj dostopno lokacijo in nato lani skupno zabeležil 12.000 obiskov.

“Z namenom nekoliko drugačne promocije smo tudi letos na TIC-u oddajali sup deske, prodajni asortima pa smo obogatili še z nekaterimi drugimi produkti oz. spominki. Dobro je bila obiskana tudi Izolana – hiša morja, s katero upravlja TZI in kjer smo od odprtja julija 2017 pa do danes našteli okoli 5.000 obiskovalcev,” pravijo naTIC-u. Vendar pa nekateri domačini kritizirajo razstavo, saj naj bi bila precej manj pestra njena predhodnica.   

Izolski muzej pa je bil pred koncem leta, v sodelovanju s Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran, tudi v celoti prenovljen. Tako se obiskovalci lahko z zgodovino mesta spoznavajo na enem mestu – v ulici Alme Vivoda 3, prav tako pa ta prostor predstavlja še eno informacijsko točko za turiste in obiskovalce. V začetku maja 2018 je zaživel tudi nov spletni portal izolskega turizma, ki je sicer le del širše zastavljene digitalne strategije. 

Tam je destinacija Izola predstavljena na atraktiven način, s privlačnimi fotografijami, pestrimi vsebinami in raznoliko turistično ponudbo in doživetji, ki izhajajo iz nosilnih produktov. Navigacija je preprosta, stran pa odzivno oblikovana v jezikih štirih ključnih trgov. Do konca leta so na strani našteli že okrog 31.000 uporabnikov, ki so si skupaj ogledali okoli 78.000 strani.

Tudi na ostalih družbenih omrežjih sledijo začrtani digitalni strategiji in prav tako dosegajo dobre rezultate. Na Twitter-ju se je število sledilcev od začetka leta povečalo za 30 %, na Facebook-u za 17 %, kar za 50 % pa se je povišalo število na Instagram-u. K dobrim rezultatom je pripomoglo tudi okrepljeno sodelovanje s sosednjimi destinacijami.

V preteklem letu so turistična združenja oz. turistične organizacije v Istri skupaj nastopile na sejmih na ključnih turistično atraktivnih trgih, za katere so pripravile tudi skupni predstavitveni katalog destinacije Slovenska Istra. Že nekaj let se pripravlja skupni letni koledar dogodkov, destinacije pa podpirajo tudi organizacijo istrskih dogodkov in sodelujejo v različnih projektih Slovenske turistične organizacije.

Sodelovanje so dodatno okrepili še na področju digitalnega marketinga, kjer so pričeli s skupnimi promocijskimi aktivnostmi in privabljanju potencialnih obiskovalcev preko družbenih omrežij Facebook in Instagram, pod blagovno znamko Love Istria. V okviru čezmejnega projekta Mala barka 2 je bil prenovljen in opremljen poslovni prostor na Sončnem nabrežju 4, kamor se je aprila preselil turistično-informacijski center.

V sklopu projekta so pripravili tudi skupne turistične itinerarije med Istro in Kvarnerjem, ki Izolo povezujejo s preostalimi sodelujočimi čezmejnimi destinacijami, katerih rdeča nit je bogata (po)morska dediščina. V začetku marca se bo za projekt odvila večja promocijska kampanja na slovenskem hrvaškem in nekaterih tujih trgih, na območju Izole pa bodo postavljene nove markacije, ki bodo označevale pomembne objekte, premično in nepremično dediščino povezano z morjem. 

V preteklem letu se je TZI uspešno prijavil na Javni razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji, kamor spada tudi Izola, in ki so ga objavili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT). Vsebina prijavljenega projekta se navezuje predvsem na razvoj in digitalno promocijo aktivnosti, ki izhajajo iz za Izolo značilnih produktov (sonce in morje, gastronomija, zdravje in dobro počutje, poslovna srečanja & dogodki).

Aktivnosti projekta so se deloma že izvedle v preteklem letu, večina pa bo izpeljana v letu 2019. V sporočilu za javnost TZI so dodali še, da bo v Izoli prav kulinarika rdeča nit letošnjega leta. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.