Naslovnica Svet & EU Elon Musk je razpisal ekološki nagradni natečaj za 100 milijonov dolarjev

Elon Musk je razpisal ekološki nagradni natečaj za 100 milijonov dolarjev

Avtor: Spletno Uredništvo
Elon Musk in njegova Musk Foundation sta pravkar razpisala globalno tekmovanje za zmanjševanje emisij CO2. Gre za ekološki nagradni natečaj v višini 100 milijonov dolarjev, kar predstavlja največjo nagradno tekmovanje v zgodovini.

K reševanju planeta Zemlja vabijo inovatorje in ekipe z vsega sveta (foto: FB XPRIZE)

Natečaj s 100 milijonov dolarjev vrednim nagradnim skladom sta pripravila Elon Musk in njegova Musk Foundation, poimenovali so ga ‘Xprize Carbon Removal’, njegov namen pa je boj proti podnebnim spremembam prek zmanjševanja emisij CO2 v zemeljsko ozračje. Strokovnjaki namreč predvidevajo, da bi morali že do leta 2030 pričeti odstranjevati 6 gigaton CO2 (oz. 6 milijard ton) na leto, do leta 2050 pa 10 gigaton na leto.

»Da bi človeštvo doseglo cilj Pariških sporazumov, da omeji dvig temperature Zemlje na največ 1,5˚ (C) predindustrijske ravni ali celo 2˚ (C), potrebujemo drzne, radikalne tehnološke inovacije in obseg, ki presega omejuje emisije CO2, dejansko pa odstranjuje CO2 že v zraku in oceanih. Če človeštvo nadaljuje po običajni poti, bi se lahko svetovna povprečna temperatura do leta 2100 povečala za 6˚ (C),« so pojasnili organizatorji natečaja.

Dodali so še, da bodo nagradili tiste rešitve, ki bodo zagotavljale primerno kvalitativno in kvantitativno črpanje ogljikovega dioksida neposredno iz ozračja ali iz oceanov. Te inovativne  rešitve bodo znanstveno ovrednotili po količini odstranjenega CO2, glede na analizo življenjskega cikla postopka odstranjevanja, na energetska učinkovitost, na odtis zemljišča in glede na zmogljivosti sekvestracije.

Tekmovanje se bo uradno pričelo na letošnji ‘Dan Zemlje’, 22. aprila 2021. Tedaj bodo objavili popolna navodila in odprli prijave ekip, nakar bo natečaj potekal natanko 4 leta –  vse do Dneva Zemlje leta 2025. Za zmago na natečaju bodo morali udeleženci prikazati strog, potrjen model svoje rešitve za odstranjevanje CO2 in nato sodniški ekipi tudi dokazati sposobnost svoje rešitve za ekonomsko merjenje na gigatonski ravni.

100 milijonov ameriških dolarjev vreden nagradni sklad pa bodo razdelili tako, da bo že po 18 mesecih 15 najboljših ekip po presoji sodnikov tekmovanja prejelo po milijon dolarjev. V istem časovnem okviru bo sodelujočim študentskim skupinam razdeljenih še 25 štipendij v višini 200.000 ameriških dolarjev. Od preostalih 80 milijonov dolarjev pa jih bo zmagovalec prejel 50, drugouvrščeni 20 in ‘bronasti’ 10 milijonov USD.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.