Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKUZIVNO: Matej Avanzo – direktor košarkarskega hita KK Sixt Primorska

EKSKUZIVNO: Matej Avanzo – direktor košarkarskega hita KK Sixt Primorska

Avtor: Spletno Uredništvo

Mateja Avanza ljubiteljem športa v Sloveniji ni potrebno posebej predstavljati. Dolgoletno delo v Košarkarski zvezi Slovenije je 35-letni Kranjčan nadaljeval pri Rokometnem klubu Gorenje, ob koncu lanskega leta pa je postal direktor v Košarkarskem klubu Sixt Primorska, kjer je zamanjal prijatelja in poslovneg partnerja Walterja Jeklina. Koprčanom gre sicer zelo dobro in so trenutno prvi na lestvici domačega prvenstva, nazadnje pa so premagali tudi Olimpijo.

avanzo matej 2

Novi direktor KK Sixt Primorska Matej Avanzo je z dušo zapisan športu, predvsem košarki (foto: kkprimorska.si)

 

Čeprav ste poslovni partnerji z ljudmi iz skupine, ki je Sixt pripeljala v Koper, je bilo vseeno malce presenetljivo, da ste zapustili RK Gorenje in se preselili v Koper?

“No, ni bilo ravno neko presenečenje. Sam sem bil vedno zapisan košarki, ta odločitev, da pridem v Koper pa je padla že maja lani. Tedaj smo podpisali pogodbo z veljavnostjo od 1. julija 2018, potem pa smo naknadno to spremenili v 1. januar. Želel sem začeti pomagati čim bolj hitro. Mislim, da sem v Gorenju naredil tisti posel, ki ga je generalni pokrovitelj od mene tudi pričakoval. Tu pa me tak posel še čaka, tu je še veliko za postoriti. Klub je sicer naredil že ogromno, ampak rezerve so še precejšnje.”

Če ostaneva še trenutek pri RK Gorenje Velenje. Kaj bo vam ostalo najbolj v pozitivnem spominu iz tega obdobja, oziroma, kje je bil, po vašem mnenju, vaš prispevek najbolj opazen?

“V eni stvari, ki ni tako vidna in sicer je to konsolidacija mlajših selekcij. V Gorenju smo sestavili eno vrhunsko generacijo letnika 2000, predvsem okrog domačih fantov, ki smo jim potem dodali večino najbolj nadarjenih igralcev tega letnika iz vse Slovenije. Mislim, da se bo kakovost te ekipe pokazala šele čez nekaj let, ko bodo ti fantje prevzeli nosilne vloge v članski vrsti. Sicer pa je bilo moje delo pri RK Gorenje dvigniti klub na višjo organizacijsko raven, za kar mislim, da je naloga absolutno uspela. Klub je v marketinškem in PR smislu dokazal, da se je premaknil med najboljše, ko je na nedavni Sporto konferenci bil uvrščen med pet najbolj prepoznavnih klubov v Sloveniji. Če pa sem s čim razočaran, sem seveda s tem, da s člansko ekipo Gorenja nismo osvojili kakšnega naslova. To nam žal ni uspelo in glede tega tudi prevzemam svoj del odgovornosti.”

Kaj je v boju za naslov prvaka zmanjkalo Gorenju, ali je bilo Celje PL enostavno premočno?

“Mislim, da je Celje premočno. Tudi kar se tiče splošnih razmer, je bilo Celje v vseh stvareh v prednosti – v proračunu, v infrastrukturi in neki stalnosti, ki je Gorenju manjkala v zadnjih letih. Zato je po mojem tudi letos Celje favorit.”

Najbrž marsikdo ne ve, da ste v preteklosti dolga leta delali za Košarkarsko zvezo Slovenije kot predstavnik za stike z javnostmi in da ste celotno medijsko podobo zveze prav vi dvignili na sodobno raven.

“Ko sem prevzel to službo, je bila Košarkarska zveza Slovenije glede tega področja ‘tabula rasa’. Tudi glede članskih reprezentanc zadeve niso bile na nekem nivoju, ki bi bil dostojen igralcev – tedaj je igrala generacija Nesterovića, Smodiša, Beirovića, Nachbarja in še koga, ki sem ga pozabil. Tedaj niso imeli pogojev, ki jih imajo danes mlajše generacije. Še bolj sem ponosen, da sem vzgojil kopico nekdanjih sodelavcev, ki so danes še v športu in vedo, kaj je sodoben način organiziranja in razmišljanja, vedo, kako se v tem sodobnem športu obnašati. Pa prijateljstva seveda ostanejo.”

rebec olimpija

Slovenski reprezentant Matic Rebec je zadnja okrepitev Koprčanov, odločil je tudi tekmo z Olimpijo (foto: kkprimorska.si)

Še pred nekaj tedni je bilo pri preverjanju na spletu moč prebrati, da ste hkrati tiskovni predstavnik Rokometnega kluba Gorenje, predsednik uprave Košarkarskega kluba Ježica, direktor v lastnem podjetju in obenem funkcionar mednarodne košarkarske zveze Fibe. Sedaj je tu še vaš novi projekt – KK Sixt Primorska. Kako vam sploh vse to uspeva, glede na to, da je časa vedno premalo?

“Kar se Ježice tiče, sem z decembrom zaključil in predal predsedniško mesto zelo dobremu prijatelju Primožu Cimpermanu, saj ni bilo higienično, da bi bil hkrati direktor pri KK Sixt Primorska in obenem predsednik drugega košarkarskega kluba. Enako velja za mesto direktorja v podjetju Sportanzo, ki ga niste omenili, predal pa sem ga solastniku Anžetu Blažiču. Sedaj sem povsem fokusiran na zgodbo Sixta Primorske. Kar pa se tiče dela pri Fibi, sem tudi mednarodni delegat, a to je aktualno le trikrat na leto pri kvalifikacijskih tekmah reprezentanc. Niti nimam nekih posebnih ambicij glede te funkcije. Glede dela v komisiji Fibe, pa se sestajamo le dvakrat na leto. Ta komisija za spremembe pravil košarkarske igre je namreč le posvetovalno telo, ki ima sicer možnost, da zadeve preda v diskusijo odboru Fibe, tam pa potem odločajo dalje.”

Malokdo ve, da ste se 17 leti že pisal za časopis Delo in sicer ste, kar danes ni presenetljivo, poročali s košarkarskih tekem.

“Drži. To je lepa zgodba, čeprav me je to potem velikokrat malce teplo po glavi, ker so vsi mislili, da izhajam iz novinarskih vod in da je to moja formalna izobrazba. To je bil bolj slučaj ali bolj hobi, ker sem bil nadarjen v pisanju, oziroma za Slovenščino. Tedaj sem se nedvomno veliko naučil, še vedno pa sem vzporedno treniral košarko do 19 leta. Potem sem bil pri 24 letu na prelomnici, ko sem se odločil za KZS. V vmesnem obdobju pa sem tudi treniral mlajše košarkarske selekcije in seveda sem užival tudi v tem delu.”

Kdo pa je glavni ‘krivec’, da imate tako radi košarko? Prijatelji, morda starši?

“Kaj pa vem. Oče me je vpisal v KK Olimpija, potem sem prek košarkaške šole Jureta Zdovca odšel na Ježico in tam sem bil od 11 do 19 leta ves čas v košarki. Nikoli nisem bil poseben talent, narava me žal ni obdarila z višino, sem pa imel vedno košarko v srcu. Vanjo sem se zaljubil na Ježici in tu je bil glavni moj prvi trener Aleš Omejc, ki je še danes direktor v klubu. To so pač ljudje, ki košarko doživljajo srčno in ne kot posel.”

Zadnje vprašanje je neizbežno. Kakšne so sedaj ambicije KK Sixt Primorska? Članska ekipa je prva na lestvici domačega prvenstva, premagala je tudi Olimpijo, pa tudi v drugi diviziji lige ABA ji gre odlično. Kakšna so pričakovanja za zaključni del sezone?

vstala primorska sixt

Primorsko občinstvo je tako pozdravilo prestižno zmago nad Olimpijo (foto: kkprimorska.si)

“Ekipi gre res dobro. S te so se seveda dvignile ambicije. A sam mislim, da ni pravi čas za hitenje. Naš cilj je priti na finalni turnir ABA 2 lige in ga po možnosti tudi gostiti v Kopru. Seveda bi radi bili med najboljšimi štirimi tudi v državnem prvenstvu in v slovenskem pokalu. Če nam to uspe, potem ni vrag, da se nam ne posreči še kaj več.”

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.