Naslovnica Svet & EU Džihadisti in skrajna desnica na podoben način pozivajo k nasilju

Džihadisti in skrajna desnica na podoben način pozivajo k nasilju

Avtor: Spletno Uredništvo

Po novem valu terorističnih napadov po Evropi so se iz Evropskega parlamenta odzvali s serijo sporočil za javnost, v katerih opisujejo dejavnosti evropskih struktur na področju boja proti teroristom. Posebej so predstavili tudi podatke za lansko leto, ter teroriste razvrstili med desne, leve in džihadistične.

Po podatkih Parlamenta EU in Europola so lani preprečili dve tretjini terorističnih napadov (foto:the-generation.net/flickr.com)

 

Lani je število terorističnih napadov v EU in njihovih žrtev sicer sledilo trendu zmanjševanja, toda na splošno položaj ni bil ravno najboljši. Skupno so namreč po EU našteli 119 poskusov terorističnih napadov, kar vključuje izvedene in tiste, ki so spodleteli ali so bili preprečeni. Od tega jih je bilo sicer le 21 džihadističnega izvora, a so bili skrajni islamisti v teh napadih odgovorni za vseh 10 lanskih smrtnih žrtev in za kar 26 od skupno 27 ranjenih.

»Okoli polovica vseh terorističnih napadov v EU predstavljajo etno-nacionalistični in separatistični napadi (v letu 2019 jih je bilo 57, vsi razen enega so se odvili na Severnem Irskem), preostali glavni kategoriji pa sta skrajno desni (6) in skrajno levi (26) terorizem,« so zapisali v sporočilu za javnost parlamenta EU. Dodali pa so še zanimiv podatek, da je opazen isti trend med spletnimi skupnostmi s skrajno desno in džihadistično podlago, ki pozivajo k nasilju.

Kot že rečeno je lani v EU v treh skrajnih islamističmnih terorističnih napadih umrlo 10 ljudi in sicer v Utrechtu, Parizu in Londonu, poskuse napadov pa so zabeležili v osmih državah članicah. Zaradi suma kaznivih dejanj, povezanih s skrajnim islamizmom, je bilo v 15 državah EU skupno aretiranih kar 436 ljudi, od tega skoraj polovica v Franciji (202). Najbolj na udaru so bile še Španija, Avstrija, in Nemčija, malce manj pa Italija, na Danska in Nizozemska.

Sicer je tudi številko aretiranih nižje kot leta 2018, ko je bilo aretiranih skupaj 511 ljudi. Za primerjavo je predlani na ozemlju držav članic EU v 7 napadih umrlo 13 ljudi. Poročilo Europola pa ponavlja, da tako kot v prejšnjih letih ni znakov, da bi teroristične organizacije sistematično zlorabljale ilegalne migracije. V več kot 70 % aretacij, povezanih z džihadističnim terorizmom, so bili storilci državljani države EU, v kateri so napadli

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.