Naslovnica Svet & EU Dve tretjini anketirancev še vedno skrbi korupcija v njihovi državi

Dve tretjini anketirancev še vedno skrbi korupcija v njihovi državi

Avtor: Spletno Uredništvo
Anketna raziskava Evropske komisije Eurobarometer je bila tokrat posvečena korupciji. Rezultati pravijo, da po mnenju kar 68 % državljanov in 63 % podjetij v EU korupcija v njihovi državi še vedno resna težava.
Dve tretjini anketirancev še vedno skrbi korupcija v njihovi državi

Prizor je zgolj simboličen, sploh zato, ker so na fotografiji ruski rublji (foto: sajinka2/pixabay.com)

Sveža anketna raziskava Evropske komisije Eurobarometer je pokazala, da je po mnenju večine prebivalcev držav članic EU in večine podjetnikov korupcija še vedno zelo razširjen pojav. Številke so zaskrbljujoče, saj po rezultatih zadnjega Eurobarometra kar 68 % državljanov in kar 63 % podjetnikov oz. podjetij prepričanih, da je v njihovi državi korupcija še vedno močno prisotna.

Po podatkih ankete samo 37 % vprašancev meni, da se protikorupcijski ukrepi izvajajo nepristransko in brez prikritih namenov, 34% jih je mnenja, da je dovolj uspešnih pregonov za odvračanje ljudi od koruptivnih praks, 31 % jih misli, da so prizadevanja vlad njihovih držav za boj proti korupciji učinkovita, enako pa jih 31 % meni, da sta preglednost in nadzor nad financiranjem političnih strank v njihovi državi zadovoljiva.

Očitno je v številkah tega Eurobarometra marsikatera skrb izražena povsem upravičeno. Sama Evropska komisija je namreč maja predstavila predlog nove direktive o odvzemu in zaplembi premoženja, po kateri se bo storilcem kaznivih dejanj odvzelo celotno nezakonito pridobljeno premoženje. Prav tako je lani začelo delovati Evropsko javno tožilstvo, ki je do danes že zaseglo za več milijonov evrov nezakonito pridobljenega premoženja.

S Komisije EU so še napovedali, da bo Poročilo o pravni državi 2022 prvič vsebovalo ciljno usmerjena priporočila državam članicam tudi glede boja proti korupciji.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.