Naslovnica Šport Na svetovnem prvenstvu v atletiki Slovenija upa na dve medalji

Na svetovnem prvenstvu v atletiki Slovenija upa na dve medalji

Avtor: Spletno Uredništvo
V ameriškem mestu Eugene se danes pričenja 18. svetovno prvenstvo v atletiki. Slovenijo zastopa 10 tekmovalcev, med katerimi sta metalec diska Kristjan Čeh in skakalka s palico Tina Šutej tudi med favoriti za odličja.
Na svetovnem prvenstvu v atletiki Slovenija upa na dve medalji

Mladi Ptujčan Kristjan Čeh naj bi se na članskem SP v Eugenu že potegoval za zlato medaljo v metu diska (foto: azs.si)

Malo znano ameriško mesto Eugen, ki se nahaja na severozahodu ZDA v zvezni državi Oregon, gosti letošnje člansko svetovno prvenstvo v atletiki. Na tem svetovnem prvenstvu, ki je osemnajsto po vrsti, naj bi sodelovalo skoraj 2000 1900 tekmovalk in tekmovalcev iz kar 192 držav sveta. Podeljenih bo 24 kompletov medalj v ženski in 24 kompletov v moški konkurenci, en komplet pa v mešani štafeti 4 x 400 m.

SP bi moralo prvotno potekati v mesecu aprilu lanskega leta, a so ga preložili na sedanji termin in sicer zato, ker so pred tem zaradi pandemije koronavuirusa Covid 19 za eno leto prestavili Olimpijske igre v Tokiu. Tako so se izognili številnim nepotrebnim zapletom, nepotrebnemu dvojnemu vrhuncu lanske sezone in hkrati olajšali udeležbo najboljših tekmovalcev na obeh najpomembnejših atletskih prireditvah na zemeljski obli.

Slovenske barve bo v Oregonu branilo deset atletov. Izmed sedmih slovenskih deklet ima na papirju največ možnosti za uvrstitev na stopničke Tina Šutej, ki bo že prvi dan tekmovanj pričela s kvalifikacijami v skoku s palico. Še več možnosti za medaljo in sicer kar za zlato odličje pa naj bi imel en od trojice moških predstavnikov naše države – metalec diska Kristijan Čeh. Čeh je namreč v letošnji svetovni diamantni ligi še neporažen.

Ker se mesto Eugene nahaja na pacifiški strani Združenih držav Amerike, bo za slovenske ljubitelje atletike večina disciplin žal na sporedu sredi noči, tako da bo spremljanje dogajanja v živo tokrat precej oteženo . Sicer pa je presenetljivo, da je to SP sploh prvo atletsko SP, ki ga v zgodovini gostijo ZDA. Zato je na prvi pogled še bolj nenavadno, da so ga zaupali za ameriške razmere majhnemu mestecu v prav tako ne preveč obljudeni zvezni državi Oregon.

Najbrž Eugene ni pridobil organizacije SP le zaradi dolgoletne atletske tradicije lokalne Univerze Oregon in zaradi svoje ugodne klimatsko-višinske lokacije za športna tekmovanja na odprtem, ampak morda tudi zato, ker prav iz tega mesteca izvira danes globalno znana gospodarska družba, ki proizvaja športno opremo in se imenuje Nike.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.