Naslovnica Slovenija Dragi, koliko točk ti je še ostalo?

Dragi, koliko točk ti je še ostalo?

Avtor: Spletno Uredništvo

Na uradnem portalu eUprava so ta teden za javnost odprli prav posebno aplikacijo, ki bo zelo uporabna za nekatere udeležence v prometu. Gre namreč za kazenske točke in njihovo število, katerega bo lahko odslej vsakdo sproti preverjal prek spleta.

  znaki Cestne predpise spoštujemo zaradi varnosti sebe in drugih udeležencev v prometu, ne zaradi kazni in kazenskih točk (foto: SJ)

 

Na Ministrstvu za javno upravo (MJU) so oznanili, da lahko od ponedeljka (11. marca 2019) dalje lahko na državnem portalu eUprava vsak državljan preveri svoje kazenske točke, oziroma svoje število izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu. Upravljavec Skupne evidence kazenskih točk v cestne prometu je Ministrstvo za pravosodje, eUprava (ki ga upravlja Ministrstvo za javno upravo) omogoča ta vpogled registriranim uporabnikom portala.

“Z novo storitvijo na eUpravi na Ministrstvu za javno upravo in Ministrstvu za pravosodje zasledujemo cilj državljanom prijazne uprave,” so sporočili z MJU, medtem ko Zakon o prekrških v 22. členu med drugim pravi: “Kazenske točke v cestnem prometu se predpišejo v višini od ene do 18 točk v določenem številu za prekršek zoper varnost cestnega prometa, s katerim je povzročena nevarnost za nastanek hude posledice oziroma z dejanjem nastane škodljiva posledica.

Če voznik v času dveh let doseže ali preseže 18 kazenskih točk v cestnem prometu, mu sodišče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec imel dovoljenje, ko je storil prekršek, s katerim je dosegel predpisano število kazenskih točk. Za izrek sankcije se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o zastaranju izvršitve sankcije.”

Zakon torej pravi, da ima vsak voznik na razpolago 17 kazenskih točk, saj osemnajsta že pomeni odvzem vozniškega dovoljenja. Seveda pa to ne velja za voznike začetnike, katerim se izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije motornih vozil, za katere je storilec prekrška (ali serije prekrškov) imel dovoljenje, v času krštive zakona, s katerim je dosegel ali presegel – 7 kazenskih točk v cestnem prometu. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.