Naslovnica Trendi Zgodba o prijateljstvu med dečkom Michaelom in pelikanom Percivalom

Zgodba o prijateljstvu med dečkom Michaelom in pelikanom Percivalom

Avtor: Spletno Uredništvo

V slovenska kina kmalu prihaja film ‘Deček nevihte’. Gre za brezčasno zgodba Colina Thiela o nenavadnem prijateljstvu med avstralskim dečkom in pelikanom, ki ima tudi precej širše družbeno ozadje. 

delček nevihte 2Brezčasna zgodba Deček nevihte je še vedno aktualna v Avstraliji in drugje po svetu. Ker jo zaradi mnogih pomembnih v filmu obravnavanih tematik pogosto uporabljajo tudi v izobraževalne namene, so pri distributerju filma Blitz Slovenija tokrat za slovenske osnovnošolce pripravili poseben natečaj s super nagrado – ogled filma distribucije Blitz po izboru za cel razred in sicer v kinu po izbiri (foto: Blitz Slovenija) 

 

V filmski zgodbi je ‘Deček nevihte’ Michael Kingley, uspešen in upokojen poslovnež in dedek. Ko se mu nepričakovano začno prikazovati slike in podobe iz preteklosti, ki si jih ne zna razložiti, se začenja spominjati svojega dolgo pozabljenega otroštva in odraščanja na izolirani obali Avstralije. Nato svoji vnukinji začne pripovedovati zgodbo, kako je kot deček rešil in vzgojil izjemnega pelikana po imenu gospod Percival.

Njune pustolovščine ter vez, ki sta jo spletla, so imele ogromen vpliv na njegovo celotno življenje in posldično tudi na življenja njegovih bližnjih. Pomembno mesto v filmu zavzame vprašanje avstralskih domorodcev, pripadnikov ljudstva Ngarrindjeri. Ker se film dogaja na njihovem ozemlju in obravnava njihovo kulturo, je bilo njihovo sodelovanje pri nastajanju filma ključnega pomena. Pomagali so pri scenariju, ekipo seznanili z določenimi običaji in pomagali pri izboru besed.

Odraslega Michaela Kingleya v filmu igra oskarjevec Geoffrey Rush (Kraljev govor, Pirati s Karibov, Sijaj), ki ga je najbolj navdušilo dejstvo, da bo klasična zgodba dobila tudi sodobnejši pridih. Kar pa se tiče pelikanov v filmu, so imeli ustvarjalci dve želji – da bi v filmu nastopali pravi pelikani in da bi dosegli povezavo med pelikani in igralcem Finnom Littlom (mladi Deček nevihte).

V ta namen so sodelovali z iskušenimi trenerji pelikanov, na snemanju pa je bila prisotna tudi oseba, ki je skrbela za živali. Bistveno pa je bilo, da je Finn postal del skupine pelikanov, zato je prvič srečal ptice, ko so bile stare le šest tednov. Da bi se zbližal s pticami, jih je Finn obiskal vsak teden. S časom se je med njimi zares spletla vez in ptice so ga kmalu sprejele ‘za svojega.’ 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.