Naslovnica Svet & EU Dodatnih 5,4 milijarde za premagovanje posledic Brexita

Dodatnih 5,4 milijarde za premagovanje posledic Brexita

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament bi rad za omilitev negativnih posledic Brexita dodatno namenil kar 5,4 milijarde evrov. Ta ogromna finančna rezerva bo predvidoma na voljo tistim državam, gospodarskim sektorjem in posameznikom, ki jih je izstop Združenega kraljestva iz EU najbolj prizadel.
Dodatnih 5,4 milijarde za premagovanje posledic Brexita

Irska ribiška flota je zaradi Brexita močno prizadeta (foto: William Murphy/flickr.com)

Odbor za regionalni razvoj je Evropskega parlamenta je včeraj potrdil osnutek poročila in sprejel stališče do ogromne finančne rezerve za prilagoditev brexitu (BAR) ter s tem odprl pot za začetek pogajanj s Svetom EU o končni obliki tega instrumenta. Sklad naj bi po prvotnih načrtih iz leta 2018 razpolagal s 5 milijardami evrov, do danes pa je znesek že narasel na 5,4 milijarde.

Evropski poslanci bi radi sredstva razdelili v treh obrokih in sicer najprej v dveh enakih obrokih po 2 milijardi evrov letos in prihodnje leto, nato pa še preostale 1,4 milijarde leta 2025. Za upravičenost do pomoči bodo najprej morali določiti ukrepe v zvezi z izstopom ZK iz EU, kot je podpora za MSP in samozaposlena podjetja za premagovanje povečanega upravnega bremena in operativnih stroškov.

Podobno velja za mali ribolov in lokalne skupnosti, odvisne od ribolovnih dejavnosti v vodah ZK (najmanj 7% nacionalnih dodelitev za zadevne države). Nazadnje pa bodo morali določiti tudi pomoč za državljane EU, ki so zapustili ZK in sedaj začenjajo vse znova. Sicer bodo po novi metodi največja upravičenka do sredstev Irska, sledijo pa ji Nizozemska, Francija, Nemčija in Belgija.

S Parlamenta EU so še pojasnili, da je Komisija EU 25. decembra 2020 predstavila svoj predlog za rezervo za prilagoditev Brexitu, finančno orodje za pomoč državam EU pri odpravljanju škodljivih ekonomskih in socialnih posledic umika ZK. Parlament EU naj bi nov osnutek potrdil na svojem prvem plenarnem zasedanju junija. Nato naj bi se takoj začeli pogovori s Svetom, da bi že junija dosegli splošen dogovor pod portugalskim predsedstvom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.