Naslovnica Gospodarstvo Dobili smo Strateški svet za makroekonomska vprašanja

Dobili smo Strateški svet za makroekonomska vprašanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Za politike, ki vodijo države, je dobro poznavanje makro-ekonomije v današnjem svetu postalo neizbežna nujnost. Tudi zaradi vseh mednarodnih kriz zadnjih let, ki zahtevajo hitre in učinkovite reakcije oblasti, je Vlada RS včeraj ustanovila Strateški svet za makroekonomska vprašanja.
Dobili smo Strateški svet za makroekonomska vprašanja

Ekonomska vprašanja so danes postala tako kompleksna, da zahtevajo ekipo strokovnjakov (foto: pxhere.com)

Novoustanovljeni Strateški svet za makroekonomska vprašanja bo imel več nalog, kot so predlogi glede oblikovanja strukturnih reform, javnofinančnih in drugih ekonomskih politik RS, priprave proračunskih dokumentov in dokumentov razvojnega načrtovanja RS ter priprave strokovnih usmeritev za učinkovite odzive na razne nepredvidene dogodke na področju makroekonomije.

Člani Strateškega sveta za makroekonomska vprašanja so predsednica Marijana Bednaš ter člani Velimir Bole, Mitja Gaspari, Bojan Ivanc, Matej Lahovnik, Igor Masten, Mojmir Mrak, Janez Prašnikar, Vasja Rant in Žiga Žarnić. Na včerajšnji prvi seji so se prisotni prioritetno lotili kratkoročnih javnofinančnih zadev in priprav proračunskih dokumentov za evropski semester, poleg tega pa so dorekli ostale delovne naloge.

Na zasedanju je bil prisoten tudi predsednik Vlade RS Robert Golob, ki je napovedal, da se pomikamo proti času, ko bodo uveljavljena strožja fiskalna pravila, na kar se mora Slovenija primerno dobro pripraviti. Prav zato je ustanovitev novega strateškega sveta pomembna, poleg tega pa je zelo važna zaradi vključenosti strokovnjakov, kar prinaša dodatno zagotovilo, da bodo vsi predlogi primerni in sprejete odločitve najustreznejše.

»Usklajevanje in vodenje makroekonomskih politik pomembno področje, ki zahteva veliko pozornosti, predvsem v luči priprave obsežnih reform in proračunskih programskih dokumentov, ki bodo morala slediti novim fiskalnim pravilom,« pa je dejala predsednica Strateškega sveta mag. Marijana Bednaš.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.