Naslovnica Šport Infantino ostaja predsednik FIFE, klubsko SP za 32 ekip

Infantino ostaja predsednik FIFE, klubsko SP za 32 ekip

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFA Gianni Infantino bo ostal na vodilnem položaju svetovnega nogometa še najmanj 4 leta. Na kongresu, ki je potekal v afriški državi Ruandi, so Švicarja ustoličili kar z odobravanjem. Volitve niso bile potrebne, ker ni imel nobenega protikandidata. Sicer je kongres postregel še z nekaj novostmi, glede spoštovanja človekovih pravic pa se FIFI očitno ne mudi…
Infantino ostaja predsednik FIFE, klubsko SP za 32 ekip

Predsednik FIFA Gianni Infantino (foto: FB FIFA)

Dosedanji predsednik Mednarodne nogometne zveze FIFA Gianni Infantino je bil v prestolnici afriške države Ruande Kigaliju danes po pričakovanjih potrjen za predsednika te organizacije vse do leta 2027. Že več mesecev je bilo jasno, da bo tako, saj razen Švicarja italijanske narodnosti za te volitvah nihče ni vložil protikandidature. Infantino (ki je izjavil, da bi rad kar za vedno ostal na mestu predsednika) je zmagal zaradi denarja.

Že od leta 2016, ko je prvič postal predsednik, se je namreč močno povečal tok denarja s strani FIFE v smeri državnih nogometnih zvez, glede česar so vse revnejše zveze in njihovi funkcionarji zelo hvaležne. Prav tako naj bi imela FIFA po koncu svetovnega prvenstva v Katarju na svojih bančnih računih okrog 4 milijarde dolarjev, po prihodnjem svetovnem prvenstvu v Severni Ameriki leta 2026 pa naj bi se prihodki kar potrojili.

Sicer je na kongresu pred aklamacijo Infantina FIFA sprejela načrte za razširitev klubskega svetovnega prvenstva leta 2025 na 32 ekip, Infantino pa je v Kigaliju svečano odprl prvega iz serije stadionov, ki jih bodo po vsem svetu poimenovali v spomin po nedavno umrli nogometni legendi Peleju. Poleg tega pa je pred pričetkom kongresa potekal zanimiv sestanek FIFE z delovno skupino Evropske nogometne zveze UEFA za človekove pravice.

»Udeleženci so prejeli posodobitev Michaela Llamasa, predsednika pododbora FIFA za človekove pravice in družbeno odgovornost, ki je vseboval opis opravljenega pozitivnega dela in doseženega napredka pri zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic v okviru svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju,« so zapisali na uradni spletni strani FIFE, pri tem pa niso navedli, kaj točno obsegata pojma ‘pozitivno delo’ in ‘dosežen napredek’.

Na tem sestanku so sodelovali predstavniki nogometnih zvez Belgije, Danske, Anglije, Finske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Švedske, Švice in Walesa ter člani uprave FIFA. Čeprav so mnogi mediji že leta opozarjali na kršitve človekovih pravic in množične smrti delavcev na prizoriščih SP v Katarju, pa naj bi se FIFA komaj v bližnji prihodnosti lotila priprave nekakšne uradne analize glede področja ne-spoštovanja človekovih pravic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.