Naslovnica Svet & EU Parlament EU ponovno ostro proti beloruskemu režimu

Parlament EU ponovno ostro proti beloruskemu režimu

Avtor: Spletno Uredništvo
Odbor za zunanje zadeve pri Evropskem parlamentu se je včeraj spet posvetil Belorusiji. Tokrat so poslanci obsodili represijo nad nasprotniki režima in politično motivirana sojenja. Poleg tega so zahtevali, da EU razširi svoje sankcije proti Belorusiji in da države EU pripravijo sodne primere proti beloruskim uradnikom, ki so vpleteni v kršitve človekovih pravic.
Parlament EU ponovno ostro proti beloruskemu režimu

Voditeljica beloruske opozicije Svietlana Tsikhanovskaja je lani oktobra obiskala Parlament EU (foto: Parlament EU)

Evropski parlament je včeraj sprejel novo resolucijo proti Belorusiji. V njej so poslanci Odbora za zunanje zadeve (AFET) obsodili nenehno sistematično zatiranje prebivalstva države in vseh, ki nasprotujejo politiki predsednika Aleksandra Lukašenka. Posebej so se posvetili za javnost zaprtim sodnim procesom, ki so najbrž montirani, običajno pa se končajo z dolgoletnimi zapornimi kaznimi.

»Parlament odločno obsoja nedavno obsodbo na dolgoletno zaporno kazen novinarja Andrzeja Poczobuta in Nobelovega nagrajenca za mir Aleša Bialatskega ter več drugih ljudi. Evropski poslanci prav tako obsojajo dolge zaporne kazni, ki so bile v odsotnosti izrečene beloruski opozicijski voditeljici Sviatlani Tsikhanouskaya in drugim osebnostim v Državnem koordinacijskem svetu,« so zapisali v sporočilu za javnost Odbora za zunanje zadeve.

Obsodili so tudi preganjanje beloruskih sindikatov in tudi zatiranje narodnih manjšin, a vse to je predstavljalo blažji del sporočila. Belorusijo so namreč poslanci označili kot drugega krivca pri ruski agresiji na Ukrajino in beloruski režim označili za sokrivca ruskega državnega sponzoriranja terorizma. Poslanci so se zato tudi izrekli za razočarane, ker Belorusija ni bila vključena v nedavni 10. sveženj sankcij EU proti Rusiji.

Parlamentarci zahtevajo stroge proti-beloruske omejevalne ukrepe in med drugim vključujejo vključitev sektorja pepelike na seznam sankcij EU, saj to področje služi kot glavni vir dohodka beloruskega režima. Resolucija poudarja še nujnost po celovite preiskavi zločinov Lukašenkovega režima ter poziva države EU, naj uporabijo načelo univerzalne jurisdikcije in pričnejo pripravljati sodne postopke proti beloruskim uradnikom.

Nazadnje pa tekst pozdravlja ustanovitev ‘Misije za demokratično Belorusijo’ v Bruslju in poziva institucije EU, naj podprejo misijo ter t. i.  ‘Ljudska veleposlaništva Belorusije’, ter parlament EU, naj formalizira vezi med poslanci Evropskega parlamenta in beloruskimi demokratičnimi silam.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.