Naslovnica Gospodarstvo Slovenija in vrh svetovnega tehnološkega razvoja

Slovenija in vrh svetovnega tehnološkega razvoja

Avtor: Spletno Uredništvo
Javna agencija SPIRIT Slovenija je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter IKT horizontalno mrežo pripravila skupen nastop slovenskih podjetij na sejmu tehnoloških inovacij GITEX 2023 v Dubaju. Nastop je bil uspešen in je le še utrdil pozicijo Slovenije v svetovnem vrhu na področjih umetne inteligence in podatkovne znanosti.

Slovenija in vrh svetovnega tehnološkega razvoja

Sejem GITEX velja za največji globalni tehnološki dogodek, letos pa je bil na vrsti že 43-ič. Na razstavišču v Dubaju so se predstavile tudi slovenske tehnološke inovacije in sicer je tokrat Slovenija prek 12 podjetij potrjevala svojo vodilno vlogo na področju umetne inteligence in podatkovne znanosti, vse pa je potekalo pod sloganom ‘Slovenija: glavno evropsko vozlišče za umetno inteligenco in podatkovne inovacije’.

Po podatkih Javne agencija SPIRIT Slovenija, ki je skupni slovenski nastop organizirala v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri GZS ter IKT horizontalno mrežo, se je letos v petih dneh, kolikor je trajal sejem, tam predstavilo več kot 6.000 razstavljavcev iz različnih industrijskih sektorjev, obiskalo pa ga je več kot 180.000 obiskovalcev iz 180 držav sveta.

Rdeča nit sejma GITEX 23 je bila umetna inteligenca. V Združenih arabskih Emiratih so bila tokrat na različne načine predstavljena ključna digitalna področja četrte industrijske revolucije, vključno z generativno umetno inteligenco, velikimi podatki, veriženjem blokov, mobilnimi tehnologijami, omrežji 5G in robotiko, veliko pozornosti pa je bilo posvečene tudi vse bolj perečim vprašanjem kibernetski varnosti.

»Na slovenskem razstavnem prostoru je svoje izdelke, storitve in rešitve predstavljalo 12 slovenskih podjetij:  Nevron, B2 BI, BE-terna, HiGroup, XLAB, ROBOTINA, RESULT, MEGA M, ACTUAL I.T., Spica International, ŽEJN ter IN516HT,« so našteli s SPIRIT Slovenija in omenili tudi sprejem z veleposlanico RS za ZAE, Kuvajt, Bahrajn in Katar Natalio Al Mansoor v slovenskem paviljonu na EXPO Dubaj.

Prisotnost slovenskih podjetij na tem sejmu je pomenila nov korak naprej v uveljavitvi naše države kot ene izmed vodilnih držav sveta na področju umetne inteligence, poleg tega pa se Slovenija ponaša s prvim Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, kar jo prav tako umešča povsem v vrh svetovnega tehnološkega razvoja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.